Odznaky a Spony Izraelské armády

Badges and Clasp of IDF

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

ŘÁD BOJOVNÍKA ZA STÁT


DECORATION OF STATE WARRIORS



Malý odznak, ve tvaru biblického svícnu, která se připevňuje na stuhu za účast ve Válce o Nezávislost (War of Independence Ribbon). Udělovala se členům vojenských nebo polovojenských organizací, kteří bojovali za ustanovení státu Izrael. A to od "HaShomer" v roce 1909 až do nezávislosti Izraele. Vládní výbor pro symboly, odznaky, znaky a ceremonie rozhodl, že požadavek na způsobilost pro vyznamenání je služba trvající nejméně 6 měsíců v jakékoliv z následujících organizací či struktur :


- HaShomer


- Nili


- Hagana


- Etzel


- Lehi


- všechny organizace týkající se přistěhovalectví (ha'apala)


- stráže (Notrut) a dobrovolníci policejních sborů z nařízení vlády


- židovské prapory (Jewish batallions) v 1. světové válce


- vojáci spojenecjkých vojsk, podzemní hnutí odporu, partizáni, hnutí odporu v ghettech, hnutí odporu v koncentračních táborech během 2. světové války


- Machal (zámořští dobrovolníci) a Gachal (odvedení přistěhovalci). Pro tyto dvě skupiny neplatila minimální doba 6 měsíců.



V případě, že osoba zemřela, členové její rodiny (manžel, manželka, rodiče, bratr, sestra, děti či vnoučata) mohou požadat o obdržení odznaku nebo o nahrazení ztraceného nebo obnošeného odznaku.
Odznaky a Spony Izraelské armády - certifikát společně s odznáčkem Řádu Bojovníka za Stát

certifikát společně s odznáčkem Řádu Bojovníka za Stát
Odznaky a Spony Izraelské armády - Řád Bojovníka za Stát

Řád Bojovníka za Stát
URL : https://www.valka.cz/Odznaky-a-Spony-Izraelske-armady-t58784#212373 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

ODZNAK ZA BOJOVOU SLUŽBU


OPERATIONAL SERVICE BADGE



Uděloval se :


- těm, kteří sloužili v bojové jednotce po dobu přinejmenším 18 měsíců


- těm, kteří byli nasazeni v bojových operacích přinejmenším 4 měsíce (nepřetržitě)


Nosí se na pravé kapse uniformy, ale často je viděna i na levé, pod stuhami. Existují dvě verze tohoto odznaku, starší a novější, lišící se pouze způsobem výroby. Vnější vzhled zůstal zachován stejný u obou verzích.
Odznaky a Spony Izraelské armády - Odznak za Bojovou Službu - staré provedení

Odznak za Bojovou Službu - staré provedení
Odznaky a Spony Izraelské armády - Odznak za Bojovou Službu - nové provedení

Odznak za Bojovou Službu - nové provedení
URL : https://www.valka.cz/Odznaky-a-Spony-Izraelske-armady-t58784#212374 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

ODZNAK PALMACH


THE PALMACH BADGE



Udělován každému, kdo byl členem "Palmach elitních uderných sil Haganah" před 29.listopadem 1947. Ty byly ustanoveny narodním velitelstvím Haganah 19. května 1941. Palmach se skládaly z 9 útočných / přepadových rot (3 na severu, 2 na jihu a 2 ve střední oblasti Galilee/Pina, a 1 v Jeruzalémě). Palmach podnikal preventivní útoky na území Sýrie a Libanonu, opakovaně posílal členy mluvící arabsky v arabském oblečení do Sýrie a Libanonu k provádění záškodnických akcí a k průzkumu cílů. Později se rozrostla o 3 další roty. Odznak byl nošen na levé kapse uniformy.
Yigal Allon, Moshe Dayan, Yitzhak Rabin, Haim Bar-Lev, Uzi Narkiss, nebo Ezer Weizman, to jsou jen některá jména velitelů Palmach.


Byl brzy nahrazen sponou na stuhu za účast ve Válce o Nezávislost (War of Independence Ribbon). V roce 1968 byl nahrazen Řádem bojovníka za stát.
Odznaky a Spony Izraelské armády - Odznak Palmach - nákres

Odznak Palmach - nákres
Odznaky a Spony Izraelské armády - Odznak Palmach - originál

Odznak Palmach - originál
URL : https://www.valka.cz/Odznaky-a-Spony-Izraelske-armady-t58784#212377 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

OCENĚNÍ IZRAELSKÉ BEZPEČNOSTI POJMENOVANÝ PO ELIYAHU GOLOMB


ISRAEL SECURITY AWARD NAMED AFTER ELIYAHU GOLOMB



Ocenění ministra obrany za vyjímečné přispění k bezpečnosti Izraele. Odznak zavedený v roce 1958 a pojmenovaný po zakladateli Hagana - Eliyahu Golomb, se uděluje ročně v období Dne Nezávislosti. Význam ocenění spočívá v povzbuzení a podpoře výzkumníků, inženýrů a dalších pracovníků z bezpečnostích služeb, jakož i civilních vědců, kteří přispějí svojí prací k bezpečnosti Izraele.
Dále jakémukoliv civilistovi nebo vojákovi, který se považuje za vhodného kandidáta k navržení ocenění. Odznak může být také udělen skupině do 8 lidí. Můžou být uděleny maximálně 2 odznaky za vývoj zbraní nebo obranných systémů, které vstoupily do operační služby. Ocenění může být uděleno za životní úspěch.


Není však možné získat 2 ocenění během 5 let. Z důvodů bezpečnosti nejsou známé všechny podrobnosti ohledně vítězných projektů a jmen osob, jenž byli oceněni a slavnostní předávání jsou pouze částečně přenášeny médii.



Až do roku 2002 bylo uděleno 642 odznaků a to 705 osobám, společně s 10 za životní úspěch. Mezi nositeli tohoto ocenění se řadí vynikající a věhlasné zbraně a zbraňové systémy, jako samopal Uzi, útočná puška Galil, protiletadlová řízená střela Shafrir a Python 4, protilodní řízená střela Gabriel nebo protizemní řízená střela Popeye, ale i mnohé další ....
Odznaky a Spony Izraelské armády - Ocenění Izraelské Bezpečnosti Pojmenovaný po Eliyahu Golomb

Ocenění Izraelské Bezpečnosti Pojmenovaný po Eliyahu Golomb
URL : https://www.valka.cz/Odznaky-a-Spony-Izraelske-armady-t58784#212379 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

ODZNAK VĚZNĚ


MANDATE PRISONERS DECORATION



Udělováno každému, kdo byl zatčen nebo uvězněn (a to po dobu 6 měsíců) britskými orgány za své aktivity nebo členství v jedné z podzemních, vojenských nebo polovojenských organizací, které se podíleli na boji proti britské vládě v britské palestině (Izraeli). A to během období do zřízení státu Izrael.


V případě, že osoba zemřela, členové její rodiny (manžel, manželka, rodiče, bratr, sestra, děti či vnoučata) mohou požadat o obdržení odznaku nebo o nahrazení zraceného nebo obnošeného odznaku.


Věnování proběhlo v roce 1984
Odznaky a Spony Izraelské armády - Odznak Vězně

Odznak Vězně
URL : https://www.valka.cz/Odznaky-a-Spony-Izraelske-armady-t58784#212380 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

ODZNAK OBRÁNCE JERUZALÉMA


THE MAGEN YERUSHALAIM BADGE


DEFENSE OF JERUSALEM BADGE



Udělený každému vojáku, který sloužil pod velením "O.C. Jerusalem area" v době mezi 1.dubnem 1948 a 10. červnem 1948.
Odznak je nošen levé kapse na hrudi. Byl brzy nahrazen sponou na stuhu za účast ve Válce o Nezávislost (War of Independence Ribbon). Byl vyráběn z bronzu, a je ve tvaru štítu v jehož středu se nachází meč, který je ovinut olivovou větévkou. Pod rukojetí meče je na štítu hebrejsky napsáno Jeruzalém.
Odznaky a Spony Izraelské armády - Odznak Obránce Jeruzaléma - nákres

Odznak Obránce Jeruzaléma - nákres
Odznaky a Spony Izraelské armády - Odznak Obránce Jeruzaléma - originál

Odznak Obránce Jeruzaléma - originál
URL : https://www.valka.cz/Odznaky-a-Spony-Izraelske-armady-t58784#212382 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more