Operace Silver A

Diskuse

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Film Operace Silver A je dvoudílný televizní film České televize popisující poslední chvíle výsadku Silver A a těch, kteří jim pomáhali. Stručný popis filmu zní „dramatický příběh dvou krásných mladých žen na pozadí kruté a nebezpečné doby protektorátu“. Nejedná se o dokument a film se více zajímá o vztahy mezi postavami než o historické události samotné a i když se tvůrci snažili neodchýlit od dobových pramenů, jak sami říkají, „co se dělo za zavřenými dveřmi už nikdo nezjistí“. Proto také mají hlavní postavy lehce změněná jména, aby tato skutečnost byla zdůrazněna. Autoři scénáře vycházeli z dobových materiálů, archívů Ministerstva vnitra, osobních záznamů některých aktérů příběhu, vzpomínek pamětníků a také knihy Jaroslava Čvančary Někomu život, někomu smrt. Hrdinové filmu jsou vylíčeni jako obyčejní lide se svými klady a zápory. A podle reakce pamětníků, kteří byli přítomni na předpremiéře se jim ve filmu podařilo postavy a dobovou atmosféru vystihnout přesvědčivě. Film se točil většinou v Pardubicích, kde se také reálný příběh z velké části odehrál, ale z finančních a technických důvodů musely být některé scény přesunuty. Například hotel Veselka již dávno nestojí na svém místě a pracovna gestapa se musela přestěhovat na Pernštýnské náměstí, protože náklady na odklon dopravy z tohoto dnes velmi frekventovaného místa a jeho uvedení do dobového stavu by byly neúměrně vysoké. Také Bartošovo pronásledování se ve filmu odehrává na Příhrádku a nikoliv v ulici Smilově. Bohužel ani firma vlastnící prostory Larischovy vily, tzv. Zámečku, neumožnila natáčení v těchto prostorách a budova sama je v neutěšeném stavu.


Osobně se mi zdá, že se režisér nechal částečně inspirovat Svěrákovým Tmavomodrým světem, film má podobnou atmosféru. Celý film je navíc laděn do žlutých odstínů a navozuje tak dojem atmosféry dobových filmů.


Předpremiéra filmu proběhla v pátek 16.března 2007 v 17:00 v pardubickém Východočeském divadle. Režisér tak splnil svůj slib z natáčení, které se zde odehrávalo prakticky přesně před rokem, kdy v reakci na velmi vstřícný postoj města slíbil, že předpremiéra proběhne právě zde. Po projekci proběhla diskuse s tvůrci filmu, které se zúčastnil režisér, scénaristé a někteří herci. Režisér Jiří Strach chválil spolupráci s městem i s herci. Velký úspěch měla právě jeho historka ve které se s humorem zmínil o nečekaně dobré spolupráci s městem. Když byli poprvé prohlížet místa kde se bude točit, tak si v jedné uličce povzdechli, že na onom místě je dnes dlažba opravená asfaltem a původní dlažba zmizela. Když pak později přijeli točit, na místě již byla dlažba opravená, odpovídající původnímu stavu. Prý by takovou spolupráci neměl ani v Hollywoodu. Přesto však největší ohlas vzbudil hned při příchodu po závěrečných titulcích filmu, kdy zaplněnému hledišti sdělil výsledek hokejového zápasu 5:0 pro Pardubice Smile .


Televizní premiéra filmu proběhne v neděli 15. a 22. dubna ve 20:00 na ČT1.




Délka: 72:51min a 80min
Scénář: Lucie a Josef Konášovi
Dramaturgie: Lída Hustolesová
Kamera: Martin Šec
Produkce: Vladimír Kořínek, Marie Rosenthalová, Matěj Stehlík
Režie: Jiří Strach


Obsazení:
Táňa Hladíková (Taťána Hladěnová): Tatiana Vilhelmová
Hana Kroupová (Hanka Krupková): Klára Issová
Alfréd Bartoš (Alfréd "Freda" Bartoš) : Jiří Dvořák
Václav Kroupa (Václav Krupka): David Švehlík
Kroupa starší (Krupka starší): Alois Švehlík
Hladík (František Hladěna): Ivan Trojan
Valčík (Josef Valčík): Aleš Háma
Potůček(Jiří Potůček): Matěj Hádek
Košťál (Arnošt Košťál): Miroslav Táborský
Freylach: Marek Taclík
Schulze (Wilhelm Schultze): Viktor Preiss
Košťálová: Barbora Munzarová
Gerhard Clages (Gerhard Clages) : Jan Vondráček
Žáček: Radek Holub
Žáčková: Klára Sedláčková
Nohýnková: Jana Hlaváčová
Pavlasová: Lenka Krobotová


Jména v závorkách jsou jména skutečných osob, které byly postavám inspirací.


zdroje:
osobní účast na předpremiéře
materiály České televize
www.militaryzone.cz
URL : https://www.valka.cz/Operace-Silver-A-t58776#212307 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more