Starć, Albin

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

pukovnik Albin Starć


Narodil se 20.12.1916 v Rijece. Absolvoval 1.pilotní školu v roce 1940 a byl povýšen na porucnika. V době vypuknutí války právě dokončoval kurs u III.pilotní školy v Niši.


V dubnu 1941 se stal v hodnosti nadporucnika příslušníkem letectva Nezávislého chorvatského státu a v červenci se připojil k HZL(Hrvatska zrakoplovna legija). Již 16.11.1941 si připsal první sestřel (I-16) a do října 1942 dosáhl dalších osmi potvrzených a tří nepotvrzených (dva z nich byly dodatečně uznány). Na východní frontě však utrpěl i zranění, když byl sestřelen ruským flakem. Kvůli podlomenému zdraví pak musel zůstat v Záhřebu, zatímco se jeho jednotka vrátila na Krym v únoru 1943.


Brzy se k ní vrátil, avšak ne na dlouho. Coby předválečný sympatizant s komunistickou stranou dezertoval při svém 229.bojovém letu v květnu 1943. Byl poslán do Krasnodaru, aby školil piloty Yaků. Do Jugoslávie se vrátil v září 1945 jako pilot jednoho ze 40 Jaků-3, které vytvořili 254.LP (stíhací pluk). Po válce zůstal v Jugoslávských vzdušných silách a sloužil hlavně u cvičných jednotek. V půli sedmdesátých let odešel do penze v hodnosti pukovnik(věří se, že jeho válečná kariéra mu zabránila v povýšení na generála). Dnes žije v Zemunu v Srbsku.


Zdroj: Croatian Aces of World War 2 – Osprey, Aircraft of the Aces 49, ISBN 1-87176-435-3
http://math.fce.vutbr.cz/safarik/ACES/index.html
URL : https://www.valka.cz/Starc-Albin-t57784#208778 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more