CZK - BONUS vz. 85

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

BONUS vz. 85


"BOjový útočný ž Speciální" měl být určen jednotkám vojskového, hloubkového i speciálního průzkumu ČSLA jako osobní zbraň i víceúčelový pracovní nástroj.


Byl vyvinut v roce 1985 a jako předloha sloužil nůž pro potápěče Piloun (určen pro Svazarm). Náročné testy prokázaly, že nožem lze bez potíží probodnout dřevěnou desku 15 - 20 mm silnou nebo ocelový plech silný 1 mm, přeseknout kabel o průměru až 20 mm, proříznout ocelový plech do 3 mm, atd. Do ČSLA nakonec zaveden nebyl. První armádní verze měla černěnou čepel. Vyráběla se i civilní verze, která se od armádní lišila tím, že neměla špičku, ale "šroubovák/dláto."


Čepel nože je plochá s pilovitým hřbetem, oboustranně broušená. Rukojeť je z gumoplastu, nahoře s kovovým očkem pro pojistnou šňůru. Pochva je také z gumoplastu, na vnitřní straně má ocelový profil pro přichycení na opasek. Na vnější straně pochvy je vyražen název výrobce (Aquacentrum). Původně měla být pochva kožená.




TTD:

délka nože:
294 mm
délka čepele:
150 mm
šířka čepele:
35 mm
ocel:
Poldi AK5
hmotnost nože/s pochvou:
270 g/ 600 g



Armádní verze:



Civilní verze:



Zdroj:
vlastní nůž
www.knife.cz
Konopiský, P.: Co je co? Bonus. Střelecká revue, roč. 1992, č. 7
Blahout, P., Blahout, P., Koníček, M.: Výsadkáři a průzkumníci československé a české armády 1945 - 1999. Ares a Naše Vojsko, 2001
URL : https://www.valka.cz/CZK-BONUS-vz-85-t56066#204510 Version : 0
Version designed to vojskovým tests černěným blade:



Leather scabbard designed to vojskovým tests:



Source: www.aukro.cz.
URL : https://www.valka.cz/CZK-BONUS-vz-85-t56066#227480 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more