Warriors (Válečníci)

Diskuse

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Warriors

Válečníci (televizní film)
Drama/Válečný
Velká Británie, 1999, 175 min

Režie: Peter Kosminsky
Hrají: Matthew MacFadyen, Damian Lewis, Tom Ward, Ioan Gruffudd, Jodhi May, Branka Katic, David Hart, Enis Beslagic

Tento film na mě hodně zapůsobil. Děj se odehrává v roce 1992 v Bosně. Britští příslušníci UNPROFOR se musí vyrovnat se nesmyslným mandátem jejich mise - hlavně nezasahovat a nepomáhat při etnických čistkách. Nečekejte žádné dramatické efekty, ale pečlivé psychologické válečné drama, které z hlavy jen tak nedostanete. Pocity z filmu jsou trefně vyjádřeny na www.csfd.cz .

Film se natáčel v ČR.
URL : https://www.valka.cz/Warriors-Valecnici-t54723#201976 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Opravdu velmi působivé dílo. Z mého hlediska jeden z nejlepších filmů, co jsem kdy viděl. Dojem na nás je umocněn tím, že exteriéry jsou naše vesnice a tedy vtažení do děje je silnější.


Hrůzné je jednak to, co se tam odehrává a zároveň i to, jak snadno k tomu došlo, jak rychle se bývalí sousedé změnili ve vzájemné katy. Tento film to docela věrohodně ukazuje.


Film je plný drsných scén. Nejde ale o žádnou zbytečnu krev na efekt. Vše je perfektně sladěno. Výsledkem je film, který vás chytne a který si budete dlouho pamatovat. A zůstane vám na mysli vtíravá otázka: Proč se to muselo stát ?
URL : https://www.valka.cz/Warriors-Valecnici-t54723#201979 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

tento film som si nedávno pozrel. Miestami až nechutne surový, ale bohužiaľ taká bola v Bosne realita. Film pravdivo vykresľuje zarážajúcu nečinnosť vojakov UNPROFORu (boli tam fakt iba ako komparz) a takisto zverstvá príslušníkov HVO počas etnických čistiek v údolí Lašva v oblasti Travnika, Ahmiči a Vitezu na bosniackych civilistoch. Bolo mi ich veľmi ľúto a ja osobne na mieste toho unproforca by som tých Chorvátov pri výmene zajatcov na mieste zabil...


niečo mi ale nie je jasné:


na začiatku je zobrazenú srbský útok na bosniacku dedinu. Bosniacka vojačka tvrdila, že s civilmi odídu smer Srebrenica..Aký bol potom operačný priestor britských unproforcov, keď oblasť Srebrenice je od Vitezu vzdialená vyše 100km??


a takisto jedná sa o jeden film alebo o seriál?? Napr. na wikipédii som našiel zmienku, že je to TV seriál...
URL : https://www.valka.cz/Warriors-Valecnici-t54723#290780 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Taktiež je super film srbský nazov je Lepo selo lepo gori.(dobrá dedina dobre horí)Je to film prakticky o dvoch najlepších kamarátoch lenže po smrti Tita sa ich priateľstvo zmenilo na nenávisť srb-chorvát, boje,vypaľovanie svojich rodných dedín ,popravy ich spoločných známych atď)no na konci filmu sa však spoločne stretli tuším vo Vukovarskej nemocnici obaja boli dosť dostrieľaný ale ani to nezabránilo jednému z nich pokúsiť sa príborovým nožom zabiť toho druhého.Tento film som videl počas svojho pôsobenia v býv.yugo na srbskom kanáli.
URL : https://www.valka.cz/Warriors-Valecnici-t54723#334103 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more