Crook, David Moore

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Flight Lieutenant David Moore Crook


RAF No.90478


Narodil se v Shrewsbury v roce 1914, žila ale v Huddersfieldu. Během studia na Cambridgské univerzitě vstoupil do Auxiliary Air Force a byl zařazen do 609. squarony. V srpnu 1939, den po svatbě, byl mobilizován a prodělal pokračovací a stíhací výcvik. K jednotce se vrátil v květnu 1940, desátého si však poranil koleno a musel na operaci a k létání se vrátil až v červnu. S 609. squadronou poté zasáhl do Bitvy o Británii a během července až září získal 7+3-1+2-0 vítězství *).
Dne 9. července 1940 sestřelil Junkers Ju 87 velitele I./St. G 77 Hptm. Friedricha Karla von Dalwigk zu Lichtenfelse. Dne 12. srpna 1940 Crook sestřelil dva Bf 109, jednou z jeho obětí bylo pravděpodobně německé eso Harro Harder, velitel III./JG 53. O tři dny později byl ale aktérem nemilé nehody, když sestřelil Blenheim, který pronásledoval německý Ju 88. Naštěstí pilot i střelec Blenheimu tento incident přežili ve zdraví.
Dne 17. října obdržel Crook DFC, v listopadu jednotku opustil a stal se instruktorem. V roce 1942 vydal knihu Spitfire Pilot, kde zaznamenal své zážitky z horkého léta 1940. V druhé polovině vílky sloužil převážně u jednotek bojového výcviku. Na začátku prosince 1944 byl poslán k 8. (Costal) OTU v Dyce. Zde osmnáctého vzlétl na Spitfiru Mk.IX EN662 k fotografickému průzkumu ve velké výšce, letoun byl však viděn jak se u Aberdeenu zřítil do moře. Crookovo tělo nebylo nikdy nalezeno a je proto vzpomenut na panelu 202 v památníku v Runnymede.



*) počet vítězství podle Foremana, Shores uvádí 6+2-1-1+1


Prameny:
Foreman J.:RAF Fighter Comand victory claims of WW2, Red Kite, Walton-on-Thames, 2003
Shores C., Williams C.: Aces High, Grub Street, London, 1994
http://www.cwgc.org/
https://en.wikipedia.org/wiki/David_Moore_Crook
URL : https://www.valka.cz/Crook-David-Moore-t54308#201091 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more