Nebyli jsme svatí... - Blahoslav Zavadil

Diskuse

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Autor: ZAVADIL Blahoslav (Cyril)
Upravili: BŘEČKA Jan a MIKULKA Jiří
Název knihy: NEBYLI JSME SVATÍ…
Vydal/o: JOTA
Místo vydání: Brno
Rok/datum vydání: 1996
ISBN – 80-85617-63-3


Kniha zachycuje osobní vzpomínky jednoho z příslušníků 1.čsob počínaje jeho odchodem z okupované vlasti, přes epizodu ve francouzské Cizinecké legii a v úrovni vyprávěných příběhů či epizod „mírový“ život v Británii, nasazení u Dunkerque a ve finále návrat do osvobozené vlasti a v náznaku také to, co se dělo v následujících letech.
Kniha je zajímavá zvláště tím, že se nijak nesnaží glorifikovat osudy jednotlivců, autor sám sebe charakterizuje jako „průšviháře“ – z mého pohledu vojáka, kterého při mírové službě „pálí pr*el“ a v boji pak patří mezi nejlepší.
Kromě toho, že kniha popisuje historické události, dotýká se a nezastírá ani problémy, které dnes jsou (uměle???) zatlačovány do pozadí – antisemitismus, vyplývající logicky z percentuálního zastoupení vojáků židovské národnosti u brigády, denní a všudypřítomné lumpárničky vojáků, vztahy k „nezařazeným“ důstojníkům a mnohdy složité vztahy k místnímu obyvatelstvu, kverulantství a do jisté míry „přehnanou iniciativu“ při bojové činnosti, která v některých případech vedla ke zraněním či dokonce ke ztrátám na životech.
Kniha je dpolněna několika černobílými fotografiemi jak obecně známými, tak snímky z osobního archivu autora.
Pěkně napsané, čtivé a obzor poznání rozšiřující. Jenom nevím, zda je autor dosud živ.
URL : https://www.valka.cz/Nebyli-jsme-svati-Blahoslav-Zavadil-t47103#184256 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more