Malaparte, Curzio

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Curzio Malaparte


- italský spisovatel
URL : https://www.valka.cz/Malaparte-Curzio-t45833#178822 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Curzio Malaparte


nar.: 9. 6. 1898, Prato
zemř.: 19. 7. 1957, Řím



Narodil se 9. 6. 1898 v Pratu v Toskánsku. Jeho matka byla Italka a otec Němec. Vlastním jménem se jmenoval Kurt Erich Suckert. Za první světové války sloužil u 5. alpinského pluku, kde dosáhl hodnosti kapitána. Po válce pracoval jako novinář a v roce 1922 se zůčastnil Mussoliniho pochodu na Řím. Vydával několik periodik (čtvrtletník 900) a psával také jako redaktor v Fiera Letteraria a v deníku La Stampa. V roce 1931 napsal své proslulé dílo Tecnica del colpo di Stato (Technika státního převratu), ve kterém napadal Mussoliniho a Hitlera. Za to byl definitivně vyloučen z fašistické strany a v roce 1933 byl poslán do vyhnanství na Liparské ostrovy, odkud se dostal až po přímluvách Mussoliniho zetě Galeazza Ciana v roce 1938.


Po vstupu Itálie do války si vymohl post válečného zpravodaje deníku Corriere della Sera. To mu umožnilo procestovat Balkán a všechna bojiště východní fronty. V té době začal také pracovat na románu Kaputt, ve kterém se objevily jeho zážitky z východní fronty (Leningrad, Ukrajina, Besarábie) a setkání s významnými osobami ( Ante Pavlič, Hans Frank). Po návratu do Itálie v roce 1943 byl krátce vězněn v řísmké věznici Regina Coeli.


Po kapitulaci Itálie odjel do svého domu na ostrově Capri, kde vyčkal příchodu spojenců a poté sloužil jako styčný důstojník mezi italskou a americkou armádou. Toto období ztvárnil ve svém dalším románu La Pelle (Kůže), kde také hodně prostoru věnoval situaci v Neapoli po osvobození. Po válce pokračoval ve své tvorbě. Napsal několik neúspěšných dramat a román Maledetti toscani (Prokletí Toskánci). Také se zbýval filmovou tvorbou a napsal scénář pro film Zakázaný Kristus, který obsadil první místo na Berlínském filmovém festivalu v roce 1951.


Po válce se táké stal členem Komunistické strany Itálie a cestoval po SSSR a ČLR. Právě při návštěvě Číny vážně onemocněl a musel se vrátit do Říma, kde 19.7.1957 zemřel na rakovinu.




Zdroje: přebal knih Kaput a Kůže, Wikipedie
URL : https://www.valka.cz/Malaparte-Curzio-t45833#184163 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more