1995 - Hraniční válka mezi Ekvádorem a Peru

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Spory mezi Ekvádorem a Peru se táhnou již od roku 1942, kdy byla podepsána smlouva v Rio de Janeiru, stvrzující výsledky desetidenní války mezi oběma zeměmi z roku 1941. Peru nárokovalo území dle hranice vytyčené touto smlouvou - hranice dlouhá více jak 1500 km probíhá územím, kde se nacházejí naleziště zlata, uranu a ropy. Ekvádor však smlouvu anuloval v roce 1960, krátce před dokončením vytyčování hranice, ve zbývající délce 77 kilometrů. Pro vynucení nároku na toto území vyslal peruánský prezident Alberto Fujimori vojáky a letectvo do sporného regionu mezi řekami Santiago a Zamora, president Ekvádoru Sixto Duran Ballen se pokusil vyjednávat, ale obě strany se obviňovaly z vyprovokování agrese a u břehů obou států se k boji začalo připravovat i válečné námořnictvo. 26.1.1995 ve vzdálené džungli hor Cordillera del Condor vypukly boje. Po napjatých rozhovorech byla nakonec podepsána 1.3.1995 smlouva o zastavení palby. Peru hlásilo ztrátu několika bojových letadel a asi 50 vojáků, Ekvádor potvrdil 30 mrtvých a 300 raněných. Je pravděpodobné, že tato čísla jsou ve skutečnosti vyšší.


26.10.1998 podepsaly obě země mírovou smlouvu, která definuje zbývající část hranice a komisi pro řešení případných územních sporů mírovou cestou.


Zdroj :
www.onwar.com
www.wikipedia.com
1995 - Hraniční válka mezi Ekvádorem a Peru - Mapa Peru
Zdroj : www.cia.gov

Mapa Peru
Zdroj : www.cia.gov

1995 - Hraniční válka mezi Ekvádorem a Peru - Mapa Ekvádoru
Zdroj : www.cia.gov

Mapa Ekvádoru
Zdroj : www.cia.gov

URL : https://www.valka.cz/1995-Hranicni-valka-mezi-Ekvadorem-a-Peru-t45004#176224 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more