Mikuláš III.

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Mikuláš III.


* 1210-20
† 22.8.1280
pontifikát: 1277-1280
vl. jméno: Giovanni Gaetano-Orsini
URL : https://www.valka.cz/Mikulas-III-t44831#175682 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

zvolen: 25.11.1277
zemřel: 22.8.1280


Giovanni Gaetano-Orsini (někdy překládán jako Jan Kajetán Orsini) byl synem senátora Mattea Orsiniho a byl kardinálem diákonem kostela sv. Mikuláše in Carcere. Kardinálové ho zvolili až po šesti měsíčním jednání. Vyznačoval se energií a vyznal se v praktických záležitostech. Více než o šíření víry se však staral o slávu svého rodu (proto jej Dante v Božské komedii umístil do Pekla). Snažil se o omezení moci Karla z Anjou a byl prostředníkem v jeho jednání s Rudolfem I. Habsburským.


Nařízením "Fundamenta militantis ecclesiae" z roku 1278 zakázal všem zahraničním knížatům a šlechticům přijímat v Římě senátorskou funkci. Na to se nechal jmenovat doživotním senátorem a svým náměstkem jmenoval příbuzného Mattea Orsiniho. Roku 1279 vydal bulu "Exiit qui seminat" k chudobě uvnitř františkánského řádu - statky náleží papeži, jejich užívání bratřím.


Vybudoval papežskou rezidenci ve Vatikánu a Lateránu a letní sídlo v Sorianu, kde i zemřel. Byl pohřben v bazilice sv. Petra v Římě.


Kronikář o něm napsal:" Nebylo by mu na zemi rovného, kdyby byl neměl tolik příbuzných, jimž prokazoval příliš mnoho přízně."


Zdroje:
J.Gelmi: Papežové, Mladá fronta, Praha 1994
J.W.Kowalski: Encyklopedie papežství, Academia, Praha 1994
URL : https://www.valka.cz/Mikulas-III-t44831#182282 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more