1998 - 2002 - Povstání Tutsiů v Kongu

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

3.8.1998 se v nejvýchodnější části Demokratické republiky Kongo vzbouřil kmen Tutsiů a obsadil města Goma a Bukavu. Kmen ohlásil, že hodlá svrhnout vládu a presidenta Laurenta Kabila, kterého obvinili z nadržování některým kmenům, snahy uchvátit pro sebe moc a extravagantního života. Kabila skutečně diskriminoval minoritní Tutsie, úzce napojené na sousední Rwandu. Povstalecké jednotky, složené převážně z Tutsiů a rwandských vojáků, zaútočili z východu i západu, a brzy obsadili město Kisangani a přístav Matadi na řece Kongo. Rwandský ministr obrany Paul Kageme podporoval povstalce ve východním Kongu zjevně ve snaze změnit průběh hranic mezi oběma zeměmi a snaze podpořit blízké Tutsie. Zimbabwský president Robert Mugabe vyslal jednotky na podporu presidenta Kabily, který odrážel nápor povstalců na hlavní město Konga, Kinshasu. Do konfliktu na straně presidenta vstoupiy i jednotky z Angoly, a brzy hrozilo, že válka pohltí i okolní země. Povstalci našli podporu i v Ugandě, naopak na stranu presidenta se postavila Namibie, Čad a Súdán. Na začátku roku 1999 povstalci v odpovědi na vojenské porážky od Kabily a jeho spojenců zmasakrovaly mnoho civilistů ve vesnicích na východě země. Zastavení palby bylo podepsáno 10.7.1999, ale boje pokračovaly zejména na východě země, sponzorovány z nelegální težby minerálů a drahých kamenů. President Kabila byl zavražděn v lednu 2001 a jeho syn Joseph Kabila byl jmenován jeho násupcem. Nový president směřoval k rychlému zastavení bojů a tak v roce 2002 byla v JAR podepsána dohoda. Mír zůstal i nadále křehký, zejména na východě země.

Válka byla jedním z nejkrvavějších konfliktů lidstva od Druhé světové války, zahynuly v ní více jak 4 miliony lidí.

V roce 2006 se konaly první volby, kterých se ůčastnilo více politických stran, od získání nezávislosti v roce 1960. President Kabila získal 45% hlasů, zatímco jeho oponent Jean-Pierre Bemba 20%. To vyvolalo střetnutí mezi příznivci těchto dvou stran v ulicích Kinshasy 20.8.2006. 16 lidí zemřelo, než se policii a vojákům OSN (mise MONUC) podařilo získat kontrolu nad městem. Druhé kolo voleb mezi vítěznými kandidáty Kabilem a Bembou se budou konat 29.10.2006.


Zdroje :
www.onwar.com
www.wikipedia.com
1998 - 2002 - Povstání Tutsiů v Kongu - Zdroj : World Fact Book CIA, www.cia.gov

Zdroj : World Fact Book CIA, www.cia.gov
URL : https://www.valka.cz/1998-2002-Povstani-Tutsiu-v-Kongu-t44796#175612 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more