CZK - Československé obrněné vlaky

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Obrněné vlaky

Jednotlivé obrněné vlaky vznikly v průběhu jara 1919 jednak z komponentů obrněných vlaků bývalé monarchie, jednak improvizovanou přestavbou železničního materiálu v Akciové společnosti, dříve Škodových závodech v Plzni, a v Kralovopolských strojírnách v Brně.
V listopadu 1920 byl jejich počet snížen na šest souprav, které se staly součástí Velitelství zvláštních bojových prostředků, ale teprve koncem roku 1923 byly staženy do Milovic a začleněny do samostatné roty Praporu útočné vozby. V průběhu dvacátých let byly jejich komponenty standardizovány v technickém vybavení a ve výzbroji.
Od září 1925 bylo k dispozici celkem šest souprav, které byly tvořeny lokomotivou, tzv. předběhovým vozem, jedním dělostřeleckým vozem a jedním až dvěma kulometnými vozy.
Po unifikaci výzbroje měly soupravy k dispozici celkem čtyři lokomotivy, šest předběhových vozů, šest dělostřeleckých vozů, jedenáct kulometných vozů a dva muniční vozy, celkem 10x kanón ráže 7,5 cm, 66x těžký kulomet vz. 24 ráže 7,92 mm a 12x lehký kulomet vz. 26 ráže 7,92 mm.

Fidler, Jiří - Sluka, Václav: Encyklopedie branné moci Republiky československé 1920-1938. Praha, Libri 2006
URL : https://www.valka.cz/CZK-Ceskoslovenske-obrnene-vlaky-t44729#175432 Version : 0
One of the Čs. armored trains.....


Source: family archive p. Mark Janaty.
CZK - Československé obrněné vlaky -


URL : https://www.valka.cz/CZK-Ceskoslovenske-obrnene-vlaky-t44729#235635 Version : 0

Diskuse

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Zdravím,


měl bych dotaz, zkoumal někdo údajné zbytky "zvonů" od údajného panceřového vlaku. Který se vyklopit za Nymburkem směrem na Poděbrady za Druhé světové války?


Jedná se o trať Praha > Lysá n Labem > Nymburk > Kolín... 50°10'50.03"N 15°04'41.00"E


Jednalo se skutečně o pancéřový vlak ?
Byl improvizovaný či se jednalo o vojenský vlak?
URL : https://www.valka.cz/CZK-Ceskoslovenske-obrnene-vlaky-t44729#554875 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments


Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more