Lebel, Nicolas

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Colonel Nicolas Lebel



nar.: 18.8. 1838, Saint-Mihiel
zemř.: 6.5. 1891, Vitry




Nicolas Lebel se narodil 18.8. 1838 v Saint-Mihiel v departementu Meuse. Zajímal se již od mládí o vojenství a roku 1855 byl přijat na akademii Saint-Cyr. Po svém vyřazení z akademie v roce 1857 nastoupil jako podporučík (sous-lieutenant) k 58. pěšímu pluku. V období prusko-francouzské války v roce 1870 velel rotě v hodnosti kapitána. Byl údajně velmi odvážný ale prvého září byl zajat u Sedanu spolu s celou armádou a odvezen do Německa.


Po návratu ze zajetí byl jmenován velitelem v Tours, povýšen na majora byl roku 1876 a stal se velitelem střelecké školy která jednak cvičila vojáky v užíváná zbraní, ale i zkoušela nové zbraně a vytvářela postupy jejich použití. V této funkci se zúčastnil i návrhů na zlepšení pěchotní výzbroje. Bylo prozkoumáno asi 15 návrhů pušek (v letech 1883-1884), ale žádný nebyl zaveden, protože nepřinášely nic nového proti stávajícím zbraním.


Jeho schopnosti rychle rozpoznal generál Jean Thibaudin, tehdejší ministr války (ministre de la Guerre), a převedl ho do nové výzbrojní komise mající navrhnout novou pěchotní pušku (Commission des Armes à Répétition). Lebel v komisi působil jako podplukovník kterým byl od roku 1884. Komise přijala návrhy plukovníků Grase a Boneta a nová puška byla ve státní zbrojovce v Chauchat vypracována jako Model 1886, brzy ale byla známa pod jménem právě plukovníka Lebela (do hodnosti plukovníka byl Lebel povýšen 13.1. 1887).

První pušky tohoto typu se k jednotkám dostaly údajně už koncem roku 1886, výroba je doložena od roku 1887.


Lebel odešel z armády ze zdravotních důvodů v roce 1890 a 6. května 1891 v městě Vitry zemřel na srdeční mrtvici.


Byl za své zásluhy jmenován komandérem čestné legie (Commandeur l'Ordre de la Légion d'Honneur).
URL : https://www.valka.cz/Lebel-Nicolas-t42327#166852 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more