Albrecht

1817-1895
     
Příjmení:
Surname:
Albrecht Fridrich Rudolf Albrecht Friedrich Rudolph
Jméno:
Given Name:
Rakousko-Těšínský von Österreich-Teschen
Jméno v originále:
Original Name:
Albrecht Friedrich Rudolph von Österreich-Teschen
Fotografie či obrázek:
Photograph or Picture:
Hodnost:
Rank:
polní maršál Field Marshal
Akademický či vědecký titul:
Academic or Scientific Title:
- -
Šlechtický titul:
Hereditary Title:
arcivévoda Archduke
Datum, místo narození:
Date and Place of Birth:
03.08.1817 Vídeň
03.08.1817 Vienna
Datum, místo úmrtí:
Date and Place of Decease:
18.02.1895 Arko
18.02.1895 Arco
Nejvýznamnější funkce:
(maximálně tři)
Most Important Appointments:
(up to three)
generální inspektor pozemního vojska General Inspector of the Land Forces
Jiné významné skutečnosti:
(maximálně tři)
Other Notable Facts:
(up to three)
- -
Související články:
Related Articles:
Zdroje:
Sources:
www.austro-hungarian-army.co.uk
vojenské schematismy
http://de.wikipedia.org/
URL : https://www.valka.cz/Albrecht-t42030#369955 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Přesunuto z předchozího příspěvku.


(Následující text má formu ve větách psaných poznámek; není konečný; je to pracovní verze.)



Arcivévoda Albrecht Friedrich Rudolf se narodil třetího srpnového dne roku 1817 ve Vídni. Jeho otcem byl arcivévoda Karel, vítěz nad Napoleonem u Aspern. Vojenská dráha tak byla Albrechtovi předurčena. Brzká smrt jeho matky (v roce 1829) toto směřování jen umocnila.


Ve třinácti letech se stal majitelem 44. pluku řadové pěchoty. V devatenácti již velel jednomu z praporů 13. pluku řadové pěchoty. V březnu 1839 začal sbírat zkušenosti u 13. kyrysnického pluku. V roce 1840 byl povýšen na generálmajora a zařazen k brigádnímu velitelství? v Grazu. Po třech letech povýšil na polního podmaršála a ustaven do funkce velícího generála moravsko-slezského generálního velitelství.


Prvního májové dne roku 1844 se oženil s Hildegardou, dcerou bavorského krále Ludvíka I.


- velící generál - Horní a Doulní Rak + Salzb


Za války se sardinským královstvím působil ve štábu maršála Radeckého a zúčastnil se bitvy u Santa Lucie. V říjnu převzal velení jedné z divizí v sestavě sboru generála d'Aspreho. V následujícím roce vedl svoji divizi v bitvách u Gravellone, Mortary, Novary. Za úspěšné velení u Novary si vysloužil komturský kříž Vojenského řádu Marie Terezie. Za celé tažení održel Vojenský záslužný kříž.


V říjnu 1849 velel krátce mohučské říšské pevnosti, ale po několika dnech byl odvelen na místo velitele III. sboru v Čechách. Stal se též vojenským velitelem v Praze. Po půl roce byl jmenován do hodnosti generála jezdectva. O rok později se stal vojenským a civilním guvernérem v Uhrách. Současně převzal velení 3. armády. V této funkci zůstal po dobu devíti let. V roce 1860 jí byl zbaven na vlastní žádost. Přes léto působil jako generální inspektor v různých částech monarchie. Poté nastoupil jako velící generál VIII. sboru v Itálii, který vedl po dva roky. V roce 1863 byl povýšen do hodnosti polního maršála a vedl komisi pro armádní reformu. Současně pět zastával funkci generálního inspektora.
URL : https://www.valka.cz/Albrecht-t42030#260590 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Poľný maršal arcivojvoda Albrecht


*1817, Viedeň
+1895, Arco (Taliansko)


Do vojenského života ho zasvätil maršal Radecký a svoj talent prvýkrát preukázal v bitke pri Novare v roku 1849, v ktorej velil pešej divízii. Po potlačení uhorského povstania ho cisár Františk Jozef I. menoval guvernérom v Uhorsku. Počas krymskej vojny velil rakúskemu tzv. pozorovaciemu zboru, ktorý bol vyslaný do Valašska. V roku 1866 bol menovaný poľným zbrojmajstrom vo Verone a veliteľom Južnej armády v úspešnej bitke pri Custozze. Po vojne bol menovaný vrchným veliteľom a generálnym inšpektorom c. a k. armády.


Kol.: Pod císařským praporem. Praha : Elka Press, 2003, s. 290.
URL : https://www.valka.cz/Albrecht-t42030#290934 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Portrét arcivévody Albrechta
zdroj: http://www.austro-hungarian-army.co.uk/
Albrecht - Arcivévoda Albrecht

Arcivévoda Albrecht
URL : https://www.valka.cz/Albrecht-t42030#379064 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more