Jammeh, Yahya

Yahya Jammeh / يحيا آبدل-آزٌيز جمس خنكنغ ديلليو جمح
     
Příjmení:
Surname:
Jammeh Jammeh
Jméno:
Given Name:
Yahya Abdul-Azziz Yahya Abdul-Azziz
Jméno v originále:
Original Name:
يحيا آبدل-آزٌيز جمس خنكنغ ديلليو جمح
Fotografie či obrázek:
Photograph or Picture:
Hodnost:
Rank:
plukovník Colonel
Akademický či vědecký titul:
Academic or Scientific Title:
profesor Professor
Šlechtický titul:
Hereditary Title:
- -
Datum, místo narození:
Date and Place of Birth:
25.05.1965 Kanilai, Gambie
25.05.1965 Kanilai, Gambia
Datum, místo úmrtí:
Date and Place of Decease:
DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR
Nejvýznamnější funkce:
(maximálně tři)
Most Important Appointments:
(up to three)
prezident Gambie President of the Gambia
Jiné významné skutečnosti:
(maximálně tři)
Other Notable Facts:
(up to three)
- -
Související články:
Related Articles:
Zdroje:
Sources:
http://en.wikipedia.org/wiki/Yahya_Jammeh
http://www.statehouse.gm/cv/biography.html
URL : https://www.valka.cz/Jammeh-Yahya-t41863#378846 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Colonel (ret), President, Alhaji, Dr. Yahya Abdul-Aziz Jemus Junkung Jammeh, dříve také známý jako Yahya Alphonse Janus Jebulai Jammeh


(plukovník v.v.,prezident)


narozen:25.5.1965, Kanilai, Western Division, Gambie
u moci:22.7.1994-dodnes


Yahya Jammeh se narodil 25.5.1965 ve vesnici Kanilai, která leží přímo u jižní hranice Gambie se Senegalem. Jeho rodiče do Gambie emigrovali ze Senegalu a Jammeh patří k příslušníkům kmene Jola. V roce 1972 začal navštěvovat základní školu v Kanilaqi, odkud později přešel na Saint Edwards Primary School ve městě Bwiam. Od roku 1978 navštěvoval střední školu Gambia High School, kterou ukončil v roce 1983, kdy získal General Certificate Education O´ Level, což je převedeno do českého prostředí zkouška, skládaná obvykle žáky, kteří chtějí ve vzdělání pokračovat v učebních oborech.


1.dubna 1984 narukuje Jammeh do (dnes už bývalé) Gambia National Gendarmerie a v srpnu je přeřazen do zvláštní zásahové jednotky. Tam setrvává až do dubna 1986. Tehdy je povýšen z vojína na seržanta a je přiřazen k mobilní speciální gardové jednotce (Mobile Gendarmerie Special Guard Units). V prosinci roku 1987 je povýšen do hodnosti důstojník- kadet (Cadet Officer) a poslán do školy prezidentské eskorty. V srpnu 1989 je vyřazen a 29. září 1989 je povýšen na podporučíka (Second Lieutenant). V této hodnosti je zařazen do tělesné stráže prezidenta Dawda Jawary.


O dalších dvou letech jeho vojensko- policejního působení není mnoho známo, ale zdá se, že se osvědčil a při několika vrcholných příležitostech mezi lety 1990 a 1993 (jako například př návštěvě Jana Pavla II.) byl velícím důstojníkem ochranky. 1. února 1992 byl povýšen do hodnosti poručíka (Lieutenant), když předtím nějakou dobu sloužil jako velící důstojník u mobilní jednotky gendarmerie, u jednotky vojenské policie, která byla také zahrnuta do svazku gendarmerie a nakonec od srpna 1991 do července 1994 jako velitel kasáren vojenské policie v městě Yundun. Někdy na začátku 90. let se Jammeh účastnil operací gambijského mírového kontingentu v Libérii a údajně byl na vojenském školení i v Turecku.


Tomu, že byl Jammeh kvalitním důstojníkem, nasvědčuje i to, že byl od září 1993 do ledna 1994 vyslán na základní kurs důstojníků vojenské policie do Alabamy, kde získal diplom v oboru vojenská věda.


Po návratu už ale Jammeh patrně přemýšlel o tom, jaké by to asi bylo, Gambii vládnout. K tomuto účelu se spojil s dalšími převážně mladými důstojníky a 22.6.1994 provedl nekrvavý vojenský převrat, kterým svrhl prezidenta Jawaru a sám se z titulu vůdce Prozatimní vládní rady ozbrojených sil (AFPRC) prohlásil hlavou státu. Jako nejmladší nastoupivší hlava státu drží dodnes zápis v Guinessově knize rekordů. 17.9.1994 byl Jammeh společně s dalšími členy AFPRC povýšen do hodnosti kapitána (Captain). Další 2 roky vládl Jammeh z titulu předsedy AFPRC. 28.8.1996 byl Jammeh povýšenn do hodnosti plukovníka (Colonel), což je v maličké Gambii patrně nejvyšší dosažitelná armádní hodnost.


8.9.1996 byl Yahya Jammeh na vlastní žádost poslán do výslužby a až do 18.10.1996 vedl zemi z titulu hlavy státu. 18.10. složil prezidentskou přísahu a byl jmenován prvním prezidentem Druhé gambijské republiky. Znovu zvolen byl 18.10.2001 ve volbách, které pozorovatelé označili za svobodné.


Ačkoliv Jammeh odešel z armády, stále zastává post vrchního velitele gambijských ozbrojených složek, k čemuž ještě kromě postu prezidenta přidal tituly nejvyšší strážce nedotknutelné gambijské ústavy, premiér a státní sekretář (tj. ministr) obrany.


Na paměť puče z 22. června 1996 nechal Jammeh na jediné příjezdové cestě do hlavního města Banjulu vystavět nákladný památník zvaný Arch 22. Toto, jeho setrvalé prodlužování si funkčního období a jeho poněkud excesivní životní styl vynášejí Jammehovi setrvalou kritiku domácí opozice i mezinárodních organizací. Jammeh se chystá kandidovat v prezidentských volbách, které se mají uskutečnit v září 2006, na kandidátce hnutí Alliance for Patriotic Reorientation and Construction (APRC). 21.3. se uskutečnil pokus o vojenský puč proti Jammehovi, jenž byl právě v Mauretánii. Jammeh se rychle vrátil do země a puč byl v zárodku potlačen loajálními jednotkami a mauritánským komandem, které Jammeha doprovázelo. Všichni pučisté byli postaveni před vojenský soud pro zradu, v nepřítomnosti byl obviněn i předpokládaný vůdce puče, velitel štábu gambijské armády Ndure Cham, který podle všeho uprchl do Senegalu.


Yahya Jammeh je ženatý s Zineb Jammehovou, s níž má jednu dceru a údajně vládne rozsáhlými vědomostmi v oblasti tradičního bylinného léčitelství, zvláště v oblasti léčení astmatu a epilepsie.


Seznam poct, ocenění a vyznamenání, jichž se Jammehovi dostalo:


listopad 1993 - uděleno čestné občanství Georgie

27.ledna 1994 - jmenován čestným podplukovníkem (Honorary Lt. Col. ADC) Alabamského státního vojska (Alabama State Military)

1995 - vyznamenán libyjským titulem Velkokomandér řádu Al-Fatah

1996 - vyznamenán nejvyšším čínským vyznamenáním -Řád zářivého nefritu s velkostuhou

1997 - vyznamenán panafrickou humanitární cenou Panafrické nadace a Světové rady

1997 - nominován na Muže roku Americkým životopisným institutem

1998 - oceněn Zlatým zápisem roku 1997 za zásluhy Americkým životopisným institutem

září 1998 - jmenovám čestným admirálem (Honorary Admiral) Alabamského státního námořnictva guvernérem Alabamy

listopad 1998 - vyznamenán Muammarem Kaddáfím Velkým řádem za statečnost

prosinec 1998 - vyznamenán Celosvětovou islámskou velkou cenou "Grand Prix" nadací Cheikhna Cheikh Saad Bouh

únor 1999 - udělen doktorát v oblasti občanského práva na St.Mary´s University v Halifaxu

březen 1999 - jmenován zastupujícím guvernérem Americké výzkumné asociace životopisného institutu (American Biographical Institute Research Association (ABIRA))

březen 1999 - nominován na Miléniovou medaili cti roku 2000 Americkým životopisným institutemAmericen Biographical Institute

březen 1999 - nominován na zařazení do seznamu vynikajících lidí 20. století Mezinárodním životopisným institutem (International Biographical Institute)

duben 1999 - Nominován na Platinový záznam za výjimečný výkon Americkým životopisným institutem (American Biographical Institute)

duben 1999 - oceněn Cenou za celoživotní zásluhy Americkým životopisným institutem (American Biographical Institute)

září 1999 - vyznamenán libyjským nejvyšším vyznamenáním, Africkou medailí (udělena Kaddáfím)

červenec 2000 - vyznamenán liberijským Řádem cti (Liberian Orders of Distinction)

březen 2001 - Velkokříž Národního řádu lva (Grand Croix dans l'Ordre National du Lion)


zdroj:
http://en.wikipedia.org/wiki/Yahya_Jammeh
Jammeh, Yahya - Prezident Yahya Jammeh

Prezident Yahya Jammeh
URL : https://www.valka.cz/Jammeh-Yahya-t41863#164532 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more