Paříž - Invalidovna - vojenské muzeum

Musée de l'Armée

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Objekt tohoto muzea byl původně stavěn pro vysloužilé a zraněné vojáky v letech 1671 - 1676. Stavěn byl na příkaz krále Ludvíka XIV a jeho součástí byl i kostel kde jsou dnes vystaveny ukořistěné vlajky nepřátelských armád. Později byl k tomuto kostelu přistavěn další (1675 – 1706) s více než sto metrů vysoko čnějící kopulí pod ním je dnes hrob Napoleona I (od roku 1840) se sarkofágem z červeného porfyru. Po tomto kostelu je často i jmenován jako „Dome des invalides“ správnější je ale název „Hotel des Invalides“. Původní útulek pro invalidy měl mít 7000 míst (podle jiných zdrojů 4000) dnes je jich zde kolem 200, takže byť byl areál změněn v muzeum dodnes slouží i původnímu účelu. V komplexu je umístěno Musée de l'Armée se svými obsáhlými expozicemi od středověku až do roku 1945. Přístupné jsou i kostely a hrobka Napoleona I.
Adresa : Musée de l'Armée - Hôtel national des Invalides - 129 rue de Grenelle - 75007 Paris
Otevírací doba : denně od 10 do 18 hodin
Vstupné : 7€, pro skupiny nad 18 lidí je sleva na 5€
Metrem je výstup na stanici Invalides, pěšky je to cca 20 – 30 minut od Eifelovy věže
Vlastní muzeum je jedním z nejstarších v Evropě a nedávno oslavilo sté výročí založení. Muzeum má ohromné množství exponátů od středověku po dnešek a pokud mám jmenovat nejzajímavější pak je to třeba středověká sbírka zbraní z pařížské zbrojnice, orientální (především japonské) středověké zbraně, obrovská je (jak jinak) sbírka věnující se napoleonským válkám, včetně takových rarit jako uniforma Napoleona, nebo zbraně a uniformy snad všech armád v konfliktu zúčastněných. Veliká je i sbírka děl rozmístěná na galerii kolem ústředního nádvoří, poměrně slabě je zmíněna Prusko – Francouzská válka (asi že ji prohráli) velmi zajímavá expozice je z WWI a nově udělaná expozice WWII (ta původní byla dost mizerná, ale dnes se to výrazně zlepšilo) obrovská průřezová sbírka palných zbraní je umístěna v dolním pravém křídle (proti WWII) a obsahuje zbraně od středověku až po padesátá leta, snad jediným problémem je že zbraně jsou vyrovnány ve stojanech (naštěstí ne všechny) a hůř se fotí. Krom stálých expozic je obvykle součástí i nějaká tématická výstava, já zde jednou viděl „Napoleonovo tažení do Egypta“, jindy výstavu starých plánů pevností (velmi pěknou), nebo zase orientálních zbraní z oblasti jihovýchodní Asie. Prostě jedna návštěva nestačí, pokud je možnost vyplatí se zajít kdykoli. Pod schody do patra v pravé části stojí snad jediný tank Renault FT v původní kamufláži z WWI a na druhé straně pak slavný pařížský taxik zúčastněný v „zázraku na Sommě“ Z WWI jsou opět vystaveny uniformy všech zúčastněných (na francouzských je údajně bahno od Verdunu), ale i třeba část granátu z děla jímž němci ostřelovali Paříž. Na WWII je poměrně slabě období pádu Francie ale o to více pak její osvobození spojenci a francouzskými vojsky (místy to vypadá že spojenci tam vlastně nebyli) .
Osobně mohu návštěvu jen doporučit, focení je pouze bez blesku a poměrně dost se to kontroluje, měl jsem osobního dozorce který se mnou chodil a pořád se podivoval že fotím (měl jsem samozřejmě hodně citlivý film (800ASA) protože jsem to už z dřívějších návštěv věděl. Pravděpodobně jsou průvodci různě instruováni protože v napoleonské části se s bleskem fotit dalo.


Abych vás o něco neošidil přidám i pár fotek
URL : https://www.valka.cz/Pariz-Invalidovna-vojenske-muzeum-t41755#163746 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

na dalších fotkách je část expozice WWII (opravdu jen zlomek) a pohled do kostela s vlajkami
Paříž - Invalidovna - vojenské muzeum - muž v uniformě v pozadí je můj osobní hlídač kontrolující zda nepoužívám blesk

muž v uniformě v pozadí je můj "osobní hlídač" kontrolující zda nepoužívám blesk
URL : https://www.valka.cz/Pariz-Invalidovna-vojenske-muzeum-t41755#163748 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

a další várka ukazující malou část sbírky zbraní, zkoušečku kvality prachu (málokdy k vidění) a malou část dělostřelecké galerie.
Jednu věc jsem myslím zapoměl zmínit, průvodci nemluví krom francoužštiny žádnou řečí srozumitelnou běžnému člověku, s angličtinou nebo němčinou asi neuspějete Sad to je bohužel dost často i na popiskách kde je jen francoužština.
Paříž - Invalidovna - vojenské muzeum - sbírka pušek z WWI

sbírka pušek z WWI
Paříž - Invalidovna - vojenské muzeum - zkoušečka kvality střelného prachu

zkoušečka kvality střelného prachu
Paříž - Invalidovna - vojenské muzeum - dělostřelecká galerie, zde slavný kanon 1897 včetně kolesny

dělostřelecká galerie, zde slavný kanon 1897 včetně kolesny
URL : https://www.valka.cz/Pariz-Invalidovna-vojenske-muzeum-t41755#163749 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Přidám také pár fotek. Bohužel Invalidovnu jsem pouze proběhl, takže mám fotky pouze z nádvoří.
URL : https://www.valka.cz/Pariz-Invalidovna-vojenske-muzeum-t41755#191035 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more