Rudá bouře - Tom Clancy

Diskuse

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Angl.originál:Red Storm rising
Nakladatelství: BB/art
ISBN: 80-7257-448-5


Islámští fundamentalisté provedou sabotáž největší sovětské rafinerie a odříznou tak sovětům přístup k benzinu a naftě.Ti se pochopitelně nechtějí nechat vydírat západem při nákupu benzínu a tak se rozhodnou si jej prostě vzít i s Perským zálivem.Pro obsazení ropných polí potřebují mít klid proto se rozhodnou provést klamný úder do západní Evropy...


Tak začíná příběh jedné z nejlepších knih,které kdy byly napsány na téma třetí světové války.Jejím autorem je světově uznávaný odborník na zbraně východního bloku Tom Clancy.Ten se sice již proslavil sérií knih o učiteli historie Jacku Ryanovi a několika faktografickými knihami o armádě USA mezi kterými Rudá bouře zapadla ale přesto by neměla zůstat opomíjena.Clancy při psaní vycházel z reálných plánů bojových střetnutí mezi USA a SSSR takže všechny jím popisované boje působí maximálně věrohodně.Jedinou faktickou chybou,které však není na újmě knize jsou letouny F-19 Ghostrider.Ano,správně,ti kdo znají starší počítačové hry nebo se zajímají o různé letecké projekty,začínají tušit že jde o jeden z nejtajemějších letounů na světě.Právě v této knize se zrodila legenda o F-19,které jsou tu představeny jako nejmodernější stíhačky USA.F-19 jsou pokusně nasazeny na frontě a svádějí souboje na život a na smrt se sovětskými MiGy,které však díky technologii stealth a pokročilé výzbroji zhusta vyhrávají.Mimo vzdušných a pozemních bojů dojde i na námořní boje proti ponorkám a bombardérům.I zde se Clancy předvádí jako vynikající plánovač když nechá obsadit Island Sověty,kteří tak získají nástroj pro odříznutí vojsk USA od zásobování.Celá kniha spěje rychle k závěru,který je nakonec dost překvapivý i když výsledek střetnutí vyznívá nerozhodně.Více k ději už ale neprozradím.Pokud si bude chtít někdo zpříjemnit týden dovolené kvalitní knihou nelze než vřele doporučit.
URL : https://www.valka.cz/Ruda-boure-Tom-Clancy-t41454#161220 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Já osobně bych zařadil Rudou Bouří výš než knížky o Ryanovi.Je to perfektně napsaný scénář 3. světové války z kterého mě občas pěkně zamrazilo.Člověk se může bez problému vcítit do role vojáků kterékoliv strany a jakéhokoliv druhu vojska.Perfektní rychlá akce a střídaní míst bojů vám nedovolí knížku odložit.
URL : https://www.valka.cz/Ruda-boure-Tom-Clancy-t41454#161376 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

je to pěkná kniha, ale k té věrohodnosti - je to viděno americkým autorem, takže američané vyhrávaní někdy až "americky"
URL : https://www.valka.cz/Ruda-boure-Tom-Clancy-t41454#219443 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more