existují kvalifikované údaje o čsl. obětech? A kde je najít?

Diskuse

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Súdy SR (civilné i vojenské) vyniesli v 1939-1945 niekoľko rozsudkov smrti, ale ani jeden nebol vykonaný. Trest smrti bol vždy znížený na doživotný.
URL : https://www.valka.cz/existuji-kvalifikovane-udaje-o-csl-obetech-A-kde-je-najit-t41393#160889 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Ak by som mal napísať všetky pramene, tak sa upíšem k smrti... Mojimi prvotnými zdrojmi informácií sú archívy.
URL : https://www.valka.cz/existuji-kvalifikovane-udaje-o-csl-obetech-A-kde-je-najit-t41393#160930 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

problem je ve scitani lidu a metodice ... kdyz se totiz delalo prvorepublikove scitani lidu, hlasili se lide ke svym narodnostem, pripadne k narodnosti takove, jaka byla v dane oblasti "vyhodnejsi" (v oblasti, ktera neexistuje, tedy Sudetech, bylo lepsi byt nemec nez cech apod). No, a kdyz valka skoncila, nechtel byt nemec uz temer nikdo, i proto jsou treba "obeti" odsunu Nemcu po valce casto smesovani s temi, kteri odesli do armady a padli, ci temi, kteri se po valce prihlasili k ceske narodnosti, aby nebyly deportovani, najednou tedy vyrazne poklesl pocet v ceskoslovensku zijicich nemcu. Nakonec ti tedy vyjdou znacne zkreslena cisla, a tezko se urcuje, kolik z puvodnich v ceskoslovensku zijicich cechu, slovaku, rusinu a mensin, bylo za valky skutecne zabito a jak. Hodne pramenu vzali s sebou do pekla nemecti vojaci na sklonku valky, cast dela vyse uvedene zkresleni. Rozsudky trestu smrti jsou myslim si relativne zdokumentovane v archivech, navic to vychazelo i v novinach, takze to by se dohledat dalo.


jinak nevidim rozdil v rozsudcich trestu smrti od soudu nebo na zaklade stanneho prava, oba byly v dobe okupace zkreslene a ucelove manipulovane okupanty, takze v tom neni rozdil, jiste ne pro ty mrtve !
URL : https://www.valka.cz/existuji-kvalifikovane-udaje-o-csl-obetech-A-kde-je-najit-t41393#161003 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Pokud se český nebo slovenský historik snaží prezentovat reálná fakta, musí přiznat, že celková čísla ztrát a obětí obyvatelstva Republiky československé za druhé světové války zatím nezná a dokonce je ani nemůže nijak věrohodně odhadnout.
Problém je totiž v tom, že dodnes nemáme stanovena přesná kritéria, jakým způsobem ztráty na padlých, zemřelých a zavražděných vůbec započítávat. Území meziválečné Republiky československé se za druhé světové války (a krátce před ní) nacházelo v pěti státních celcích – Protektorátu Čechy a Morava, Slovenské republice, Velkoněmecké říši, Polské republice (do září 1939) a Maďarském království. Navíc, po druhé světové válce nebyla, přes velmocenské garance poskytované československému politickému exilu, Republika československá obnovena v původním rozsahu, o zásadních změnách ve skladbě obyvatelstva, ke kterým došlo od léta 1945, ani nemluvě.
Část původně československých občanů za druhé světové války bojovala či bojově působila po celé Evropě (a někteří také v zámoří) v uniformách exilové československé armády, protektorátního vládního vojska, slovenské armády, německé armády, polské armády, maďarské armády, francouzské armády (včetně Cizinecké legie), britské armády, sovětské armády, jugoslávské armády, případně armád dalších. Aby však situace nebyla jednoduchou, uniformu československých vojenských jednotek v zahraničí oblékli také tisíce občanů několika států (zvláště Polské republiky, Francouzské republiky, Svazu sovětských socialistických republik), kteří vstupovali do našich vojenských jednotek jako dobrovolníci. Pokud bychom chtěli ztráty nacionalizovat pouze na české, slovenské, případně rusínské, dostáváme se do dalších problémů s rozsáhlými českými, slovenskými a rusínskými menšinami po celém světě, jejichž příslušníci bojovali na všech frontách druhé světové války v armádách podle své státní příslušnosti. Tak jako tak, pro statistiku jde o velmi obtížnou a velmi těžko řešitelnou situaci.
Standardně lze československé ztráty za druhé světové války rozčlenit na ztráty bojové a nebojové. Ty první jsou obecně určitelné dvěma kritérii – oblečením vojenského stejnokroje daného státu a smrtí (či zmizením) přímo na bojišti, nebo smrtí na následky zranění z bojové činnosti. Mezinárodní konvence na toto téma byla přijata již před stoletím (definitivně haagská Konvence o vedení pozemní války z roku 1907), ovšem v našich podmínkách je problém jak v oněch několika státech, tak v oněch mnoha vojenských stejnokrojích, ve kterých se původně českoslovenští občané, často nikoli vlastním rozhodnutím, ocitli. Samozřejmě se zde také objevuje politikum – některé státy a jejich vojenské stejnokroje jsou některými politizujícími a nátlakovými institucemi chápány jako „špatné“ či minimálně „nevhodné“.
Podobná je pak realita také u ztrát nebojových. Pokud si jako základní kritérium, užívané ve většině evropských států, zvolíme státní příslušnost k určitému přesnému datu, do celkových československých ztrát za druhé světové války bychom měli započítat všechny osoby, které byly československými občany nejpozději 15. září 1938 (a jejich nezletilé a nově narozené potomky), a zároveň zahynuly násilnou smrtí v důsledku válečných akcí, činnosti v odboji, na základě represí, od onoho data až do konce války. Ovšem ani tento termín post quem není jednoznačný, neboť druhá světová válka sice v Evropě oficiálně skončila 8. května 1945, ale na československém území se bojovalo a lidé umírali ještě několik dnů po tomto datu, o situaci v zámoří nemluvě.
URL : https://www.valka.cz/existuji-kvalifikovane-udaje-o-csl-obetech-A-kde-je-najit-t41393#173043 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more