Záhir, Muhammad

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Muhammad Záhir – šáh (král) v letech 1933 - 73


nar.: 15.10.1914
zemř.: 23.7.2007



Narodil se v Kábulu 15. října 1914 jako syn Muhammada Nádira z královského rodu Durrání. Jeho otec sloužil za vlády emíra Amanullaha jako náčelník štábu afgánské armády a proslavil se za třetí anglo-afgánské války v letech 1919 – 21.
V roce 1924 odcestoval společně se svým otcem, jmenovaným vyslancem ve Francii, do Paříže, kde absolvoval lyceum a poté krátce i univerzitu v Montpellier. Po převratu v Afganistánu v roce listopadu 1928 se Záhirův otec vrátil do vlasti, aby zahájil boj se samozvaným emírem Habíbulláhem II. V říjnu 1929 se mu podařilo v čele kmenových oddílů dobýt Kábul a usednout na trůn jako Nádir šáh. V následujícím roce se jako princ vrátil Záhir do Kábulu, kde absolvoval Královskou vojenskou pěchotní školu a poté se stal náměstkem ministra obrany a ministrem pro výchovu a vzdělávání.


Po zavraždění Nádira šáha 8. listopadu 1933 nastoupil na trůn jako afgánský král. Po dobu jeho nezletilosti (do 21 let) za něho vládla regentská rada, která potvrdila pokračovaní v reformním kurzu jeho otce. Cílem reforem měla být rozsáhlá modernizace země, její otevření zahraničním investorům a sekularizace afgánské společnosti. V zahraniční k politice se král orientoval na udržování přísné neutrality země a přátelské vztahy se všemi zeměmi. Bylo též jeho zásluhou, že Afganistán zachoval neutralitu jak během druhé světové války, tak i té studené, jež po ní následovala.

V roce 1953 se ministerským předsedou stal králův bratranec, generál Muhammad Daúd, který omezil vliv krále tím, že v zemi posílil konstituční systém. V souvislosti s dlouhotrvajícím pohraničním konfliktem s Pákistánem se nový premiér začal v zahraniční politice orientovat na užší spolupráci se SSSR. Král se proto rozhodl svého bratrance v březnu 1963 odvolat. Sovětská vláda, která na základě hospodářských smluv s Afganistánem vybudovala silniční síť ze severu na jih země, usilovala o návrat generála Daúda k moci. Král Záhir proto na přelomu května a června 1967 navštívil osobně SSSR, aby sovětské představitele ujistil o svém přátelství. Současně se připojil se k rezoluci podporující arabské národy v konfliktu s Izraelem a odsuzující americkou agresi ve Vietnamu. Po volbách uspořádaných v roce 1968 na základě nové demokratické ústavy z roku 1965, však v parlamentu získali většinu představitelé kmenových feudálů a duchovenstva, kteří začali otevřeně usilovat o zastavení reforem a sbližování se SSSR.


1. března 1972 vypukly v Kábulu krvavé srážky mezi náboženskými konzervativci a marxistickými studenty, které musela dokonce potlačovat armáda. V červenci následujícího roku pak armáda moc v zemi převzala a do čela vlády postavila generála Muhammada Daúda. Král Záhir byl donucen k abdikaci a poté odešel do exilu v Římě.


Během občanské války po sovětské invazi do Afganistánu podporoval mudžáhidy a odmítl nabídku od Nadžíbulláha podílet se na vládě národního usmíření v sovětské režii. Do vlasti se vrátil až v roce 2002, po svržení Talibanu, proti jehož fundamentalistické politice vždy aktivně vystupoval, aby zde oficiálně zahájil zasedání Velké džirgy. Návrhy na obnovení monarchie zavrhnul a podpořil volbu Hamída Karzaího prezidentem země.
URL : https://www.valka.cz/Zahir-Muhammad-t40326#154462 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more