Afrifa, Akwasi

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Chairman of the National Liberation Council, Chairman of the Presidential Commission, Brigadier (později General) Akwasi Amankwaa Afrifa
(předseda Národní rady osvobození,předseda prezidentské komise)


žil: 24.4.1936-16.6.1979 (popraven)
u moci: 2.4.1969-7.8.1970


Akwasi Afrifa by se nijak nevymykal z řady vojenských diktátorů Západní Afriky, kdyby nebylo dvou věcí. První je jeho zajímavý, takřka ekumenický přístup k náboženstvím, a druhou jsou okolnosti jeho smrti.


Co se týče náboženství,není možné Afrifu přesně zařadit- jisté je jen to,že byl protestant. Pokřtěn byl však jako metodista, biřmován jako presbytarián a brzy poté se přihlásil k anglikánům.


Afrifa se narodil do rodiny náčelníka v Ashanti. Po absolvování střední čkoly se v roce 1957 nechal zapsat ke službě v ghanské armádě a 2 roky navštěvoval Military academy v Sandhurstu ve Velké Británii. V roce 1960, už jako poručík, se účastnil ghanské mise v Kongu, které velel Joseph Ankrah. Později byl povýšen na majora a jmenován šéfem generálního štábu.


V únoru 1966 byl jedním z důstojníků, kteří sesadili Kwame Nkrumaha. Sám Afrifa se začlenil do osmičlenné junty nazvané National Liberation Council a v r. 1968 se stal ministrem financí.


Tři roky po puči, když byl sesazen Joseph Ankrah na základě vykonstruovaného obvinění z korupce, zaujal Afrifa jeho místo v čele NLC a tím i v čele státu. Od 3.září 1969 nahradila NLC prezidentská komise, jejímž byl Afrifa také předsedou. Za jeho předsednictví byla přijata nová ústava a byl zrušen zákaz politických stran. Před termínem předání moci volené vládě Afrifa předal svou moc v prezidentské komisi člověku jménem Nii Amaa Ollennuovi.


Afrifova moc skončila pokojně- prezidentská komise předala moc volené vládě Edwarda Akuffo-Adda a sám Afrifa se z veřejného života stáhl.


Když ale civilní vládu E. Akuffo-Adda svrhl vojenský puč I.K.Acheamphonga,
vzpomněli si tito důstojníci na Afrifu a nechali ho zatknout a na 6 měsíců uvěznit. To samozřejmě Afrifu nijak netěšilo, a i když byl později propuštěn, vůči nové juntě zatrpkl a při puči F.W.K.Akuffa patřil k nejhlasitějším soudcům Acheamphongova režimu.


Ani to mu ale nepomohlo při vojenském puči Jerryho Rawlingse. Afrifa byl obviněn z porušování lidských práv během své vlády a z korupce, stanným soudem odsouzen k smrti zastřelením a 16.6.1979 na vojenské střelnici spolu s Akuffem a Acheamphongem popraven.


zdroj:
myafrica.allafrica.com
Afrifa, Akwasi - A.Afrifa

A.Afrifa
URL : https://www.valka.cz/Afrifa-Akwasi-t40214#153910 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more