CZE - Chlum - Památník bitvy 1866

U Hradce Králové

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Muzeum se nachází v místech, kde se 3. července 1866 odehrála jedna z největším bitev 19. století - na Chlumu u Hradce Králové. Pruská armáda zde zasadila drtivou ránu svému rakouskému nepříteli.





Muzeum je poměrně malé, ale v jeho širokém okolí se nachází velká spousta pomníčku, s jejichž budování se začalo v podstatě ihned po skončení války. Území patří do památkové zóny a doporučuji ho například pro výlet na kole.
V muzeu je umístěna expozice výzbroje a výstroje armád prusko-rakouské války 1866 převážně ze sbírek Muzea východních Čech v Hradci Králové. Popsán je průběh bitvy a součástí expozice je i diorama bitevní scény boje u mlýna v obci Chlum, plastická mapa bitevního bojiště a obrazy Karla Wernera.


Muzeum je otevřeno od 1. dubna do 30. října denně mimo pondělí od 9 do 12 a od 13 do 17 hodin. V době od 1. listopadu do 30. března je muzeum přístupné pouze na základě telefonické nebo písemné objednávky. Ve stejnou dobu je přístupná i vyhlídková věž.


Vstupné je zanedbatelné (asi 10 Kč), muzeum je opravdu malé, za zhlédnutí stojí hlavně okolní krajina s památníky a naučnou stezkou.


Areál bojiště je přístupný po silnici z Hradce Králové směr Jičín, cca po 10 km odbočkou do obce Chlum a odtud místní komunikací 1,5 km k budově muzea, kde je možné parkování.
URL : https://www.valka.cz/CZE-Chlum-Pamatnik-bitvy-1866-t39791#151584 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Hehe Laughing , tak jsem zjistil, že jsem slavnej... když zadám do seznamu "chlum 1866 muzeum", tak to najde moje stránky. Takže na ně koukněte:


Naleznete tam 16 fotek z okolí Chlumu:
photoart.unas.cz


Možná téměř stejné fotky mám i zde:
http://canona60.unas.cz/stranky/chlum/chlum.htm


Něco pro ty, co se tam chystají na kole mám taky tady:
http://dolik.wz.cz/stranky/cyklo/chlum.htm
URL : https://www.valka.cz/CZE-Chlum-Pamatnik-bitvy-1866-t39791#151585 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more