Bonifacio, Andres

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

generál hnutí Katipunan Andres Bonifacio
* 30.listopad 1863 + 10. květen 1897


Druhý největší hrdina dnešních Filipín a současník doktora Rizala. Je zakladatelem hnutí Katipunan - tajný spolek, jehož záměrem bylo svrhnout španělskou suverenitu nad souostrovím. Toto povstání vypuklo na konci 19. století ve stejně době jako byla Španělsko-americká válka. Dopad a konec tohoto povstání nelze nijak přesně určit, neboť Španělsko prohrálo válku s USA a na Filipínách byla vyhlášena nezávislost. Tedy z tohoto pohledu se jednalo o úspěšně zakončené povstání, avšak velmoci nicméně tuto svobodnou vůli Filipínců nijak nereflektovaly a Pařížským mírem přiřkli Filipíny USA. Tyto pak povstání, které z jejich příchodem na Filipíny v podstatě znovu propuká, poráží vojensky. Tedy přívrženci povstání bojovali proti oběma koloniálním mocnostem a dopady takovéhoto ozbrojeného boje jsou jenom velmi těžko vyjádřitelné.


V podstatě slovo Katipunan je zkráceninou od celkového názvu organizace, která zní Kataastaasan Kagalanggalangang Katipunan ng Mga Anak ng Bayan (Nejvyšší a nejrespektovanější asociace synů vlasti), popř. také byla známa pod iniciálami K.K.K. Bonifacio samotný je také znám jako „Velký plebejec“. On a jeho blízký společník Emilio Jacinto psali a vydávali útočné knihy tak, aby podpořili vlastní lid k revoltě proti španělským vládcům.


V srpnu 1896 Bonifacio shromáždil svoje muže ve městě Balintawak, strhal z nich jejich cedulas (označení obyvatel ostrovů, ze kterého se odvozoval daňový výměr) a vyhlásil počátek odporu. Nicméně v průběhu boje se mezi ním a dalším z vůdců Katipunanu generálem Emiliem Aguinaldem, který vedl vzpouru v jeho domovském městě Cavite, vyvinul mocenský boj o vliv na hnutí. Bohužel Bonifacio tento souboj prohrál a byl popraven zastřelením 10. května 1897 ve městě Cavite.


Stejně jako J. Rizal i Bonifacio má v dnešním kalendáři svůj svátek, po který se konají oslavy tohoto bojovníka – 30. listopad.
URL : https://www.valka.cz/Bonifacio-Andres-t39687#151078 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Opět slíbená podobizna
URL : https://www.valka.cz/Bonifacio-Andres-t39687#151087 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more