Vzhůru do oblak-Československé letectvo v letech 1948-1989

Diskuse

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Vzhůru do oblak aneb Československé letectvo v letech 1948-1989
autor
Ladislav Sochor, generálporučík v záloze, naposled velitel 10. letecké armády, převážně sloužil v Pardubicích a Čáslavi


vydalo nakl. ERIKA Praha v r.2000, 137 stran textu, 21 stran obr. příloh (čb fota z autorova archivu)


Asi nejlépe bude opsat to podstatné z obsahu:
I.: Od fy. Baťa přes letecké učiliště na letiště Kbely. Potýkání s "mezkem".
II.: Přiletěly legendární MIGy - čs. letectvo přezbrojuje na proudové letouny. Letecká přehlídka. Pár roků na západní hranici.
III.: Čs. letectvo se přezbrojuje nadzvukovými letouny. Co se dělo v srpnu 1968 na čáslavském letišti. Start do pěti minut od povelu.
IV.: Jak se velí letecké divizi - Dva roky na VA GŠ SSSR. Devět let na židli NŠ letecké armády.
V.: V čele letecké armády - Československý front a jeho místo v obraně zemí VS. První cvičení ČSLA za účasti pozorovatelů NATO. Listopad 1989 a armáda
VI.: Být pilotem je atraktivní zaměstnání, než... V letech 1980-89 došlo k pěti leteckým nehodám na 100.000 letových hodin. Fotodokumentace leteckých nehod. Seznam obětí katastrof čs. vojenského letectva v letech 1969-1989.
VII.: Nastává soumrak českého letectva? Naše letecké vojsko ztratilo v 90. letech vinou polistopadových vlád krok se světem.


Jakkoli samozřejmě jde o pohled komunistického velitele, kniha obsahuje fůru zajímavých faktů.
URL : https://www.valka.cz/Vzhuru-do-oblak-Ceskoslovenske-letectvo-v-letech-1948-1989-t38368#145345 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more