Solano López, Francisco

     
Příjmení:
Surname:
Solano López Carrillo Solano López Carrillo
Jméno:
Given Name:
Francisco Francisco
Jméno v originále:
Original Name:
-
Fotografie či obrázek:
Photograph or Picture:
Hodnost:
Rank:
generál General
Akademický či vědecký titul:
Academic or Scientific Title:
- -
Šlechtický titul:
Hereditary Title:
- -
Datum, místo narození:
Date and Place of Birth:
24.07.1826 Asunción
24.07.1826 Asunción
Datum, místo úmrtí:
Date and Place of Decease:
01.03.1870 Cerro Corá
01.03.1870 Cerro Corá
Nejvýznamnější funkce:
(maximálně tři)
Most Important Appointments:
(up to three)
2. prezident Paraguaye 2nd President of Paraguay
Jiné významné skutečnosti:
(maximálně tři)
Other Notable Facts:
(up to three)
zavražděn Murdered
Související články:
Related Articles:
Zdroje:
Sources:
en.wikipedia.org
URL : https://www.valka.cz/Solano-Lopez-Francisco-t38020#143911 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Presidente Francisco Solano López


(24.7.1826 - 14.2.1870)


To, co dokázal se svou zemí udělat za 8 let vlády Francisco Solano López, se v historii snad nikomu nepodvelo a doufejme, že už ani nikdy nepovede. Když se v roce 1862 stal prezidentem Paraguaye, měla tato jihoamerická země 1 337 000 obyvatel. Když ho v roce 1870 brazilští vojáci zabili, zůstalo 221 000 obvatel z toho pouhých 28 000 mužů.


López vtáhl Paraguay do boje proti koalici Uruguay, Brazílie, Argentina. To, že jeho vojáci neměli šanci ho naprosto nezajímalo. Bylo absloutně zakázáno se vzdát (když padla pevnost Humaita bráněná 400 muži proti 30000 útočníkům, byli přeživší po strastiplné cestě džunglí za svým velitelem umučeni i s rodinami), mnozí vojáci zemřeli už při výcviku.


Jeho diktatura byla neomezená a s ničím si nezadala s krutovládami některých římských císařů. S Caligulou by si López mohl podat ruce. Čím více Paraguay v nerovné válce prohrávala, tím byl šílenější. Nechal se dokonce výborem biskupů prohlásit za svatého - kdo nesouhlasil, byl zastřelen.


Dal popravit i svou sedmdesátiletou matku, neboť se od ní dozvěděl, že je levobočkem. Nakonec byl brazilskými vojáky napaden přímo ve svém ležení. Bojoval, ale byl přemožen a zabit vojákem známým jako Chico Diablo.


Ve všem ho podporovala jeho milenka, irka Eliza Lynch, která nebyla o nic lepší, než on. Založila třeba pluk paraguayských Amazonek, se kterými se osobně účastnila mnoha bitev a nechala toho, až když byla zraněna po pádu z koně přímo v bitvě. Svého milence však přežila - zalíbila se totiž jistému vítěznému brazilskému generálovi...


Zdroj:
Geoffrey Regan, Kniha vojenských omylů

URL : https://www.valka.cz/Solano-Lopez-Francisco-t38020#143836 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more