Paschalis III.

antipapež Guido di Crema

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

vzdoropapež Paschalis III.


vl. jméno: Guido di Crema


"pontifikát": 1164-1168
URL : https://www.valka.cz/Paschalis-III-t37100#139167 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Po smrti papeže Hadriana IV. byli volitelé rozpolceni. Většina, podporující politiku zemřelého papeže zvolila jeho nástupcem Alexandra III. (Ronaldo Bandinelli ze Sieny, je uznáván jako "pravý" papež), procísařská menšina vzdoropapeže Viktora IV. (Oktavián z Monticella - správně by byl Viktor V., ale sám neuznal vzdoropapeže Viktora IV. z roku 1138 a psal se jako IV.) Ten zemřel v roce 1164 a jeho nástupcem byl jmenován Guido z Cremony, který přijal jméno Paschalis III. Největší podíl na jeho zvolení měl kolínský arcibiskup Rainald z Dasselu. V roce 1166 se Paschalisovi III. podařilo vstoupit do Říma, kde znovu korunoval (Alexandrem III. exkomunikovaného) Fridricha Barbarossu císařem. Zde také v roce 1168 zemřel a dalším vzdoropapežem byl jmenován Calixtus III (Jan ze Strumi u Arezza).


Zdroje:
J.Gelmi: Papežové, Mladá fronta, Praha 1994
J.W.Kowalski: Encyklopedie papežství, Academia, Praha 1994
URL : https://www.valka.cz/Paschalis-III-t37100#182283 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more