Řehoř V.

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Papež Řehoř V.


* c. 972
† 999
pontifikát: 996-999
vl. jméno: Bruno (byl bratrancem císaře Oty III.)
URL : https://www.valka.cz/Rehor-V-t37053#138913 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Řehoř V.
Brun, syn vévody Oty Korutanského
narozen: 972
zvolen: 3.5.996
zemřel: 18.2.999


Po smrti papeže Jana XV. designoval Ota III svého 24 letého příbuzného. Brun (někdy uváděn jako Bruno) si změnil jméno na Řehoře, a jím počínaje se změna jména u papeže stala pravidlem. Byl i prvním papežem německé národnosti. Řehoř V. dne 21.5.996 korunoval Otu III. na císaře. Sotva ale císař opustil Řím, vzbouřil Jan Crescentius obyvatelstvo a papeže vyhnal. Za vzdoropapeže pak prosadil roku 997 Řeka Jana Filagatha, který převzal jméno Jan XVI. V únoru 998 uvedl Ota III. Řehoře znovu do úřadu a ztrestal jeho protivníky - Jan Crescentius byl sťat a Jan Filagathus zajat, mučen (oslepen, uřezány uši a nos) a uvězněn v klášteře (kde měl zemřít hlady). Řehoř V. byl velice zodpovědný, osobně poctivý a reformám nakloněný papež, vystupující i vůči císaři samostatně (postavil se proti císařovu kandidátu na remešského biskupa). Zemřel však již po roce přirozenou smrtí a byl pohřben v tzv. německé kapli v bazilice sv. Petra v Římě



Zdroje:
J.Gelmi: Papežové, Mladá fronta, Praha 1994
J.W.Kowalski: Encyklopedie papežství, Academia, Praha 1994
URL : https://www.valka.cz/Rehor-V-t37053#182271 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more