Stuyvesant, Peter

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Peter Stuyvesant – guvernér kolonie Nové Nizozemí


(1592 – 1672)



Narodil se roku 1592 v nizozemském Schnerpenzeelu. Byl vychován v přísně strohém, protestantském duchu, svěcení soboty jako svátečního dne a netoleranci v náboženských záležitostech. V raném mládí vstoupil do armády a vypracoval se postupně až na důstojníka. Poté vstoupil do služeb Východoindické společnosti pro Nové Nizozemí, která ho v roce 1642 jmenovala guvernérem nově získané kolonie Curacaa, kde v bitvě se Španěly u St. Martinu roku 1644 přišel o nohu. Když byl o rok později povolán, aby se ujal funkce guvernéra v kolonii Nové Nizozemí se sídlem v Novém Amsterodamu, zavedl vládu tvrdé ruky a začal rozšiřovat nizozemský vliv v celé oblasti.


Guvernér Stuyvesant zavedl přísné zákony a pořádek v Novém Amsterodamu a nechal zbudovat nové hradby na Wall Street. Poté v roce 1655 zaútočil na sousední kolonii Nové Švédsko a bez větších problémů ji obsadil. Ovládl tak důležitý přístav při ústí řeky Hudson, který rozděloval anglické kolonie na severu a jihu. Stuyvesant usiloval ovládnutí dalších území, jeho plány však zmařil postoj nizozemské vlády, která tváří v tvář ohrožení ze strany Francie odmítla vyslat do Severní Ameriky vojenské posily. V té době však již příliv anglických osadníků do samotného Nového Nizozemí byl tak velký, že pro Jakuba, vévodu z Yorku, bratra anglického krále Karla II., nebylo nijak obtížné přimět Petera Stuyvesanta v září 1664 ke kapitulaci a obsazení města Nový Amsterodam. V následující anglo-nizozemské válce pak Nizozemci přišli o celou severoamerickou kolonii. Peter Stuyvesant jako mnoho jiných holandských občanů, zvaných expresivně Jan Kees (yankees), zůstal i po oficiálním předání kolonie Angličanům v roce 1667 v Novém Amsterodamu, který byl přejmenován na New York (na počest vévody z Yorku, kterému Karel II. toto území daroval).


Peter Stuyvesant, přezdívaný kvůli hřebíkům ve své protéze „Stříbrný hřebík“ zemřel v New Yorku v únoru 1672. Dnes jeho jméno nese světoznámá značka amerických cigaret.
URL : https://www.valka.cz/Stuyvesant-Peter-t36764#138292 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more