CZK - Výcvikový tank FT-17

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Výcvikový tank FT-17
Jaroslav Špitálský
Michal Mahnig


Branná moc Republiky československé měla v dvacátých letech minulého století pouhých 7 kusů tanků Renault FT 17. Nelze se tedy divit, že výcvik součinnosti s útočnou vozbou probíhal s maketami tanků.


Makety tanků FT 17 vyráběly plukovní dílny z dostupného materiálu - z dřeva a látky.


Rekonstrukce výcvikového tanku FT 17
Replika vznikla během přípravy "techniky" na akci Hraničáři v Lichkově. Vše začalo bláznivým nápadem, zde nejmenovaných kolegů, vyrobit cvičný tanku podle dobových fotografií zveřejněných v knize Radana Láška. Termín lichkovské akce se blížil a na výrobu repliky cvičného tanku zbyly dva měsíce. Práce byla zadána tajné zbrojovce v Čelákovicích. Postup rekonstrukce zpočátku působil beznadějně, ale kolega Jarda se jej zhostil měrou vrchovatou. Další problém nastal v okamžiku, kdy bylo třeba kostru "obléci", zde nám především pomohl kamarád "Wild", který bezplatně věnoval materiál na potah a konečně díky kamarádce Renatě, která jakožto krejčová do vzniku angažovala nejen svůj um, ale i celou rodinu. Její závěrečné hodnocení pronesené po 10 hodinách za šicím strojem, bohužel nemohu publikovat.


Druhý cvičný tank byl postaven kolegy z Roty Nazdar. Při akci Hraničáři v Lichkově návštěvníci shlédli čtyři ukázky. Během víkendu padl návštěvnický rekord, expozice shlédlo v jeden den více než 500 osob. Krom zástupců Pardubické kraje a Armády ČR si přišel ukázku shlédnout i pplk. Ing. Aleš Knížek, který nás poté pozval k účinkování na Tankovém dnu v Lešanech.


V Lešanech jsme měli v našem tanku lafetovaný LK vz. 26 a "hadratank" byl divákům předveden i se střelbou. Po akci v rámci demobilizace byl výcvikový tank předán Vojenskému muzeu Lešany, kde našel důstojné místo v hale mezi exponáty z let 1918-1938.


Popis konstrukce
Plátěný výcvikový tank FT 17 rozměrově odpovídá originálu.
Na stavbu kostry padlo přes 100 m střešních latí, desítky vrutů a vratových šroubů.
Plachta je ušita z ubrusů a natřena balakrylem.
Hmotnost repliky se pohybuje okolo 60 kg.


Dosažená rychlost:
- 4 km/h na rovině
- 6 km/h z kopce


Osádka: 2 osoby
- přední nosič/velitel tanku/střelec
- zadní nosič
CZK - Výcvikový tank FT-17 - Vojenské muzeum Lešany

Vojenské muzeum Lešany
CZK - Výcvikový tank FT-17 - Zástupci AČR převzali výcvikový tank FT-17.

Zástupci AČR převzali výcvikový tank FT-17.
CZK - Výcvikový tank FT-17 - Lešanská ukázka nácviku součinosti pěchoty a tanků.

Lešanská ukázka nácviku součinosti pěchoty a tanků.
CZK - Výcvikový tank FT-17 - Dokonáno jest ...

Dokonáno jest ...
CZK - Výcvikový tank FT-17 - Tajné záběry z tajné zbrojovky ForteG.

Tajné záběry z tajné zbrojovky ForteG.
CZK - Výcvikový tank FT-17 - Dobové fotografie výcvikového tanku FT-17.

Dobové fotografie výcvikového tanku FT-17.
URL : https://www.valka.cz/CZK-Vycvikovy-tank-FT-17-t36646#137790 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments


Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more