K. u. K. Landsturm / císařsko-královská domobrana

Diskuse

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Kamarád měl na mě jednoduchý dotaz - jeho prastrýc padl jako c.k. důstojník na západní frontě a on chtěl vědět podrobnosti - jediné co věděl bylo to že prastrých byl z Brna.


Jednoduše se dá zjistit, že na západní frontě bojovaly proti američanům 1. a 35. pěší divize. Z knížky "Pod císařským praporem" se dá vyčíst i to, že sučástí 35. pd byly oba moravské myslivecké prapory a brněnský 35. pluk domobrany - no a tady nastávají problémy. Nebyl jsem stavu zjistit nějakaké podrobnosti. A přitom jsem si všiml, že na válce toho o landšturmácích moc není.


Jestli někdo víte něco víc, napišet prosím Wink
URL : https://www.valka.cz/K-u-K-Landsturm-cisarsko-kralovska-domobrana-t36278#136140 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Nevím, jestli s touto odpovědí nepřicházím s křížkem po funuse, ale náhodou jsem si toto pojednání přečetl až včera a doposud na ně nebyla žádná reakce. Zdá se mně však, že v uvedeném článku je několik chyb, co se týká pěších jednotek. Když se dívám do ÖULK 7, do přílohy 32, která mapuje rozložení R -U vojsk k 15. říjnu 1918, pak na str. 33 je psáno, že na německé západní frontě působil XVIII armádní sbor pod velením F.M.L. Ludwiga Goigingera, jehož součástí byly:


106. ID (LstID) se svými pěšími brigádami 210 LstIBrig: LstIR 31 (Těšín) a LstIR 32 (Neusandec asi Novy Sad); 211 LstIBrig: LstIR 6 (Cheb) a LstIR 25 (Kroměříž)


1. ID se svými pěšími brigádami 1. Ibrig: IR 5 (Szátmár – Nemeti; Maďarsko -Rumunský) a IR 61 (Temešvár; Maďarsko - Rusínský); 2. Ibrig: IR 112 (válečný pluk z praporů V/71, II/72, III/71 Maďarsko- Slovenký), FJB 17 (Brno), FJB 25(Brno), FJB 31 (Záhřeb – Srbo – Chorvatský).


35.ID se svými pěšími brigádami 69 IBrig: IR 62 (Maroš Vašarhely; - Maďarsko – Rumunský) IR 64 (Bros – Rumunský); 70 IBrig: IR 51 (Kluž ; Rumunsko – Maďarský),
IR 63 (Bystřice; Rumunský)


37 HID, jejíž součástí byl honvédské pěší brigády a honvédské pěší pluky.


U každé divize jsou uvedeny ještě další jednotky, které zde nejmenuji, ale to si může každý přečíst v uvedené literatuře, protože to nejsou pěší jednotky.


Ve stejném duchu píše i Franek ve svých článcích „K u K Truplem im Westen“ publikovaných v Militärwissenschaftliche Mittelungen r. 1931 na stranách 419 – 426. Franek uvádí, že LstIR 25 byl brněnský, což je zjevně mýlka. LastIR 25 (domobranecký pluk 25) byl vždy kroměřížský a byl doplňován z kroměřížského obvodu, nikoliv z brněnského obvodu. K této mýlce ho asi svedla skutečnost, že 25. domobranecké velitelství Kroměříž (Landstrurmbezirkskommando) během války přesídlilo z Kroměříže do Brna. Na dokumentech je pak razítko kk Landsturmbezirkskommando Nr. 25 Kremsier in Brünn. V Brně byl na počátku války formován domobranecký pěší pluk č. 14 (LstIR 14), který bojoval u 2. armády, jako součást kk 40 LstIBrig (Brno) kde byly tyto pluky: LstIR 14 (Brno), LstIR 24 (Znojmo) viz ÖULK 1 str 73.


Tak nevím odkud čerpali informace o autoři knihy "Pod císařským praporem", ale na základě zhora uvedených pramenů se plným právem domnívám se, že 35. domobranecký pluk nebyl brněnský a nebyl na Západní frontě, a ani v 35 ID nebojovaly FJB 17 a 25, jako stejně na Západní frontě nebyla 47. honvédská divize, jak se na straně 375 této knihy uvádí. Moje tvrzení si může každý ověřit v díle Österreich – Ungarns Letzter Krieg svazky I. a VII.
URL : https://www.valka.cz/K-u-K-Landsturm-cisarsko-kralovska-domobrana-t36278#462087 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more