FP-45 (Liberator)

jednoranná pistole
     
Název:
Name:
FP-45 (Liberator) FP-45 (Liberator)
Originální název:
Original Name:
Flare Projector Caliber .45
Kategorie:
Category:
pistole / revolver pistol / revolver
Výrobce:
Producer:
Inland Guide Lamp Manufacturing Division of the General Motors Corporation, Dayton, USA
Technické údaje:
Technical Data:
 
Hmotnost nenabité zbraně:
Weight Unloaded:
0,590 kg 1.3 lb
Ráže:
Calibre:
.45
Náboj:
Cartridge:
45 Auto
Délka:
Length:
140 mm 5,51in
Délka hlavně:
Barrel Length:
89 mm 3,5in
Kapacita zásobníku:
Magazine Capacity:
-
Výkony:
Performance:
 
Rychlost střelby:
Rate of Fire:
- ran/min - rpm
Úsťová rychlost:
Muzzle Velocity:
240 m/s 787.4 ft/s
Uživatelské státy:
User States:
Poznámka:
Note:
- -
Zdroje:
Sources:
-
URL : https://www.valka.cz/FP-45-Liberator-t35331#388806 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

TTD
celková délka : 14 cm
délka hlavně : 8,9 cm
ráže : 11,45
náboj : .45ACP
váha : 590 gramů
drážkování : není
úsťová rychlost : 240m/s
jednoranná zbraň
účinný dostřel : 8m


Přesto že pistole je známa jako „ Liberator“ je její správné označení FP-45 což je zkratkou slov "Flare Projector" Caliber .45. Název pod kterým je zbraň známa je ale jen jednou z mnoha nepravd jíž je tato pistole obestřena.
Zbraň byla vyráběna na zakázku US Army u firmy „Guide Lamp“ v Andersonu v Indianě, jež byla divizí General Motors“. Požadavek zněl na levnou jednoranou pistoli která měla být shazována po celém území západní evropy jako podpora bojovníkům hnutí odporu, plánem bylo že s touto zbraní partizán zabije němce zblízka a dále už použije jeho zbraň, jako mnoho plánů vše dopadlo jinak. Dalším požadavkem byla rychlost výroby (mělo být vyrobeno milion kusů do 6 měsíců) . Oba požadavky se povedlo dodržet zbraň stála 1,72 dolaru při výrobě a zabalená v krabici a s municí byla k mání za 2,10 dolaru. Výroba proběhla v období 6 měsíců roku 1942, bylo spočítáno že vlastní výroba trvala jen 11 týdnů čistého času, 300 zaměstnanců totiž vyrábělo jeden kus každých 6,6 vteřin a zbraň byla tak asi jedinou pistolí která byla vyrobena za kratší dobu než se z ní dalo podruhé vystřelit. Zbraň byla konstruována jako velmi jednoduchá a většina ze 23 dílů byla lisována z plechu a svařena dohromady, hlaveň je hladká trubka bez drážek, zbraň má sice i hrubá miřidla ale počítalo se že střelba bude na vzdálenost naximálně 1,5 – 2 metry. Účinný dostřel se udává 25 stop tedy asi 7,5m, na větší vzdálenost už střela měla díky primitivní hlavni velký rozptyl (větí než 30cm) . Aby byla střelba dostatečně účinná byla použita ráže .45ACP. Pistole byla bylena ve voskovaném papíru a spolu s deseti náboji .45 ACP uložena v papírové krabici, ve které byl i jednoduchý obrázkový návod na použití. Zbraň měla dutou pažbu do které bylo možno vložit rezervní náboje(5 kusů), a byla natolik jednoduchá že vytažení nábojnice bylo vyřešeno tak že tato byla vyražena pomocí dřevěné tyčky zasunuté ústím hlavně. Pistole byla poněkud sarkasticky nazývána "Woolworth Gun" podle jednotkového obchodního domu.
Mnohde se můžeme dočíst že zbraň byla vyráběna na zakázku OSS, to ale není pravda a OSS se o zbrani dozvědělo až když výroba byla ukončena, zbraň byla vyvinuta pro armádu a teprve později předána OSS. Stejně se mluví o tom že desítky tisíc byly dodány odbojářům ve Francii a západní evropě, to se ale nepovedlo nikdy doložit a s největší pravděpodobností tam bylo dodáno a užito jen minimum kusů (ani v muzejích se s ní v podstatě nesetkáme), většina použitých exemplářů byla dodána do Číny a na Filipiny kde ji použili místní partizánii proti japoncům. Všechny nepoužité zbraně byly po válce sešrotovány. Je paradoxem že tato levná zbraň se díky tomu že byla po válce zničena se dnes prodává za ceny nad 400 dolarů (v původním balení až kolem 1000 dolarů). Dalším paradoxem je že když v období války ve Vietnamu hledala CIA podobnou zbraň, bylo nutno zkonstruovat pistoli znovu (původní byly sešrotovány a nové se kvůli ceně dělali částečně z plastu) tato zbraň byla známa jako „Deer Gun“ je to ovšem již jiná konstrukce. Od Liberatora byla odvozena i dvouranná varianta s vodorovně posuvnou nábojovou komorou, ale tato verze se nikdy nedostala do výroby.
URL : https://www.valka.cz/FP-45-Liberator-t35331#129785 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more