Gabin, Jean

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Gabin, Jean (vl. jm. Jean-Alexis Moncorgé)
1904- 1976


Slavný francouzský herec, představitel mnoha výrazných rolí, se významně zapsal i do dějin francouzského vojenství. Na počátku války přebýval v Hollywoodu, avšak stále pociťoval touhu se aktivně zapojit do boje proti německým okupantům. Dobrovolně se vzdal bezpečného a pohodlného života, odmítl místo ve štábu a v poddůstojnické hodnosti Sd-maître odejel nejprve do Afriky, kde vstoupil do řad de Gaullových Svobodných Francouzů.


Již na lodi se zapojil do aktivního boje jako velitel protiletadlové baterie. V Africe působil jako instruktor námořní pěchoty a neustále se snažil dostat se na frontu, zejména poté, co se Leclercova 2e Division Blindée vylodila ve Francii a směřovala na Paříž. Až na několikátý pokus se Gabinovi podařilo na konci r. 1944 dostat se k této slavné divizi, konkrétně do Regiment Blindée de Fusilliers-Marins (Obrněného pluku námořní pěchoty), kde převzal velení stíhače tanků M 10 pojmenovaného Souffleur II. V jeho věži pak bojoval po zbytek války, až pod Obersalzberg, kde bojová cesta 2eDB skončila. S ní skončila i válečná epizoda v životě Gabina, který poté demobilizoval a vrátil se k milovanému herectví, jistě ale s dobrým pocitem. Můžeme říct, že Jean Gabin nejenom ty "správné chlapy" hrál ve filmech, ale že takový byl i ve skutečném životě.
Více na http://2db.free.fr/divers_gabin.html
URL : https://www.valka.cz/Gabin-Jean-t34890#126458 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Fotografie





Zdroj: www.cinema-francais.fr
URL : https://www.valka.cz/Gabin-Jean-t34890#331685 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more