Schmenkel, Fridrich Paul

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Fridrich Paul Schmenkel - partyzánský rozvědčík


(1916 – 1944)



Hrdina Sovětského svazu


Narodil se 1. února 1916 v Barzově, předměstí Štětína v dělnické rodině. Jeho otec byl členem KPD a zahynul při pouličních šarvátkách s nacisty. Fritze se poté ujali otcovi kamarádi, kteří podporovali jeho rodinu a vychovávali ho v duchu komunistických idejí.


Když v roce 1938 dostal Fritz Schmenkel povolávací rozkaz do německé armády, simuloval nemoc a byl uvězněn v Torgau. Po propuštění v říjnu 1941 ho přidělili k 186. pěší divizi a odeslali na východní frontu. Fritz využil první příležitosti a již v listopadu dezertoval. 17. února 1942 vstoupil do partyzánského oddílu „Smrt fašismu“ působícího
v Tverské oblasti. Stal se rozvědčíkem a instruktorem střelby u kulometčíků, které učil zacházet s ukořistěnými německými kulomety MG-42. Když při jedné akci partyzáni zaminovali cestu před německou kolonou, objevil se průzkumník na motocyklu. Fritz, oblečený do německé uniformy, ho srazil dávkou ze samopalu a sám nasedl do jeho stroje, vrátil se ke koloně a ohlásil, že cesta je čistá. Přivedl tak celou německou jednotku přímo do partyzánské léčky. V uniformě německého svobodníka se mu podařilo ve vsi obsazené okupanty naložit celý vůz potravinami a proviantem a ujet s ním do lesa k partyzánům. Jindy, opět v německé uniformě, navštívil stanici kolaborantské běloruské policie a vyzval její posádku, aby se dostavila se zbraněmi ke kontrole. Pak je zavedl na okraj města, kde byli bez jediného výstřelu zajati i se zbraněmi a poté postaveni před partyzánský soud. Do května 1943 se pak zúčastnil ještě mnoha diverzních operací v týlu nacistické armády a získal Řád Rudého praporu.


V červnu 1943 byl převelen z partyzánského oddílu k výzvědnému oddílu Západního frontu, absolvoval speciální kurz pro rozvědčíky a poté byl jmenován zástupcem velitele diverzní skupiny „Pole“, určené k provádění speciálních operací v prostoru Severní Orše. V prosinci pak byl společně s dvěma dalšími rozvědčíky vysazen v německém týlu, ale počátkem roku 1944 padl do rukou nacistů. 15. února byl postaven před vojenský soud, odsouzen k trestu smrti a 22. února 1944 v Minsku zastřelen.


Rozhodnutím Prezídia Nejvyššího sovětu byl F. P. Schmenkelovi udělen titul Hrdina Sovětského svazu im memoriam. Na náměstí v Minsku, v budově kde za války sídlilo gestapo a SD je dnes pamětní deska s jeho jménem a v Tversku po něm byla pojmenována ulice. V bývalé NDR byl dáván za vzor komunistické mládeži a pionýři o něm zpívali oslavné písně.
URL : https://www.valka.cz/Schmenkel-Fridrich-Paul-t32627#117821 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more