Čchien-lung

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Císař Čchien-lung


(1711 - 1799)



Narodil se roku 1711 jako syn císaře Jüng-čenga a nastoupil na trůn po jeho smrti v roce 1736. Období jeho vlády se vyznačovalo územní expanzí a hospodářským i kulturním rozmachem Číny. V roce 1745 ovládl Džungársko, čímž posílil čínský vliv v Tibetu, který následně v roce 1751 připojil k Číně. V 50. letech 18. století dobyla mandžuská armáda na západomongolských kmenech také východní Turkestán, který se poté stal v roce 1758 čínskou provincií Sin-ťiang (Nová hranice). Tam byli posíláni trestanci a úředníci, kteří upadli v nemilost císařského dvora.


Císař vydal v roce 1756 nařízení, kterým zakázal vstup do země cizincům, s výjimkou Macaa. Současně též zakázal svým poddaným opustit bez povolení zemi. Navzdory tomuto omezení vzájemných styků obchod s evropskými zeměmi vzrostl, zejména vývoz čaje, hedvábí a porcelánu do Anglie. Čína dovážela bavlnu, zbraně a technologie, ale jak rostl objem obchodu, byla celková bilace stále více v britský neprospěch. Britové to řešili vývozem indického opia do Číny, což později zapříčinilo tzv. opiové války. Roku 1768 zahájil Čchien-lung tažení proti Barmě, kterou dobyl a v roce 1788 donutil platit tribut a uznat čínskou nadvládu. O rok později stihl týž osud i Annám, který se však jeho armádě nikdy nepodařilo zcela pokořit.


Za války s Barmou vzrostl vliv generála Chou-šena, který využíval své postavení prvního ministra k vlastnímu obohacování. Rovněž jezuité u dvora výrazně ovlivňovali jeho rozhodování. Čchien-lung, sám velký milovník čaje, psal oslavné básně, podporoval výtvarné umění, zahradní architekturu a vydávání historických děl. Knihy, o nichž se domníval, že poškozují zájmy dynastie, však nechal zničit. Po šedesáti letech panování roku 1796 dobrovolně odstoupil, aby, jak sám prohlásil „nevládl ani o rok déle než jeho veliký děd“ - císař Kchang-si. Zemřel o tři roky později v Pekingu.
URL : https://www.valka.cz/Cchien-lung-t29987#107752 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more