Kchung-fu-c (Konfucius)

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Kchung-fu-c´(Konfucius) - státník a filosof


(552 - 479 př. n. l.)



Narodil se v polovině 6. století př. n. l. v rodině zchudlé šlechty a stal se státním úředníkem u císařské dynastie pozdní Čou. Ve vysoké funkci správce a účetního dvora usiloval o návrat k „zlatému věku“ raného období této dynastie.


Své učení o vytvoření ideální harmonické společnosti shrnul do požadavku, aby každá vláda dávala při řízení státu přednost morálnímu příkladu před uplatněním síly. Konfucius věřil, že dobré chování, vzdělání a čestnost nejsou výsadou pouze vysoce postavených lidí, že každý člověk se může řídit těmito principy ve vztahu k vlastní rodině, nadřízeným a podřízeným a všem lidem vůbec. Níže postavený musí zachovat poslušnost, nadřízený pak být spravedlivý a laskavý. Aby mohl být tento princip uplatněn v praxi, navrhnul Konfucius zavedení systému tzv. státních zkoušek, podle jejichž výsledků by se poté obsazovaly posty ve státní správě a ta by se tím otevřela neurozeným mladým mužům na základě jejich schopností a píle. Tento návrh vyvolal odpor u dvorní šlechty, která si bedlivě střežila přístup k úřadům pro své příbuzné a potomky. Konfucius byl donucen rezignovat na svůj úřad a odešel ode dvora.


V následujících několika letech se Konfucius snažil své myšlenky prosadit u jiných vládců v Číně, ale neuspěl. Proto se po roce 517 př. n. l. usadil a založil si soukromou filosofickou školu. Po jeho smrti v roce 479 př. n. l. jeho žáci sepsali myšlenky svého učitele v knize Hovory, která se stala základem nové filosofie – konfucianismu. Ten byl později, za dynastie Chan, přijat za oficiální státní ideologii a zůstal jí až do pádu mandžuské dynastie v roce 1911.
URL : https://www.valka.cz/Kchung-fu-c-Konfucius-t29751#106030 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more