Perikles

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Perikles - athénský politik, státník a vojevůdce


(500? - 429 př. n. l.)



Narodil se v Athénách kolem roku 500 př. n. l., tedy v jejich zlatém období. Byl vynikajícím řečníkem a přes svůj aristokratický původ se stal vůdcem hnutí za prosazení demokracie proti vládě mocné aristokratické rady – tzv. areopagu. V roce 462 př. n. l. se připojil k Efialtovi a spolu se pustili do boje s aristokratickou oligarchií. Po Efialtově zavraždění dovedl tento boj v roce 458 př. n. l. do vítězného konce, když prosadil právo pro všechny athénské občany mužského pohlaví vykonávat veškeré úřady a pobírat za službu státní plat. Rovněž rozšířil působnost héliaiá – nejvyššího lidového soudu, založeném na většinovém hlasování. Od té doby až do své smrti pak stál v čele athénské demokracie, která za jeho vlády dosáhla svého vrcholu.


Perikles, na rozdíl od svých oponentů, jakým byl například vojevůdce Kimón, kterého nechal ostrakizovat, spatřoval největší nebezpečí pro athénskou demokracii v konzervativní Spartě. Vytvořil proti ní Délský spolek, což byla konfederace řeckých městských států se společnou pokladnou a zahraniční a vojenskou politikou pod vedením Athén, který oficiálně vznikl na obranu proti perským výbojům a na ochranu řeckých sídel v Malé Asii. Sparta spolu s některými dalšími řeckými městy již dříve za stejným účelem vytvořila tzv. Peloponéskou ligu, která začala nyní s athénským námořním spolkem otevřeně soupeřit. Nepřátelství začalo v roce 459 př. n. l., když z Peloponéské ligy vystoupily Megara s Korintem, které poté vstoupily do spojenectví s Athénami.


V roce 457 př. n. l. se Athéňané střetli se Sparťany v bitvě u Tanagry. V téže době vyslaly Athény svou flotilu na pomoc Egypťanům ve válce s Peršany. Zatímco na pevnině získal Perikles vavříny, v Egyptě utrpěla řecká flotila od Peršanů roku 454 př. n. l. porážku. Athény pak uzavřely se Spartou pětileté příměří, aby mohly pokračovat ve válce s Peršany pod velením Kimóna, Periklova oponenta a stoupence spojenectví se Spartou. Když Kimón roku 449 př. n. l. padl na Kypru, Perikles sjednal s perským králem Artaxerxem I. mír.


Již v roce 454 př. n. l. nechal převést pokladnu Délského spolku z posvátného ostrova do Athén, aby nepadla do rukou Peršanů. Nyní, v období míru, když mnozí členové spolku začali odpadat, chtěl tyto prostředky využít k posílení athénské obrany, ale i k povznesení Athén. Do této doby sapdá výstavba nádherných veřejných budov, včetně Partheonu na Akropoli a znamenitého opevnění, jež učinilo z města dokonalou pevnost.


Perikles poté, co ostrakizoval svého hlavního politického odpůrce Thúkydida roku 443 př. n. l., zahájil imperiální politiku. V roce 440 př. n. l. sám vedl výpravu do Černého moře proti Samu a Byzantionu. Na západě zasáhl roku 435 př. n. l. do konfliktu mezi Korfu a Korintem, čímž zvýšil již beztak napjaté vztahy mezi Athénami a Spartou. Válka mezi oběma soupeřícími městy nedala na sebe dlouho čekat.


Roku 431 př. n. l. vpadli Sparťané na athénské území a oblehli město s 300 tisíci uprchlíky z celé Attiky. Aristokraté, kteří Perikla nenáviděli, využili tíživé situace a obvinili ho z porážky. Perikles byl odvolán z funkce, ale ještě téhož roku byl rehabilitován, aby se mohl postavit do čela obrany. V té době propukl v Athénách hrozivý mor, jehož obětí se stal roku 429 př. n. l. i sám Perikles.
URL : https://www.valka.cz/Perikles-t28661#100677 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Grécky : Περικλής
URL : https://www.valka.cz/Perikles-t28661#132597 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more