de Borbón, Carlos María Isidro

     
Příjmení:
Surname:
de Borbón de Borbón
Jméno:
Given Name:
Carlos María Isidro Carlos María Isidro
Jméno v originále:
Original Name:
Carlos María Isidro de Borbón
Fotografie či obrázek:
Photograph or Picture:
Hodnost:
Rank:
- -
Akademický či vědecký titul:
Academic or Scientific Title:
- -
Šlechtický titul:
Hereditary Title:
hrabě Molina Count of Molina
Datum, místo narození:
Date and Place of Birth:
29.03.1778 Aranjuez (Palacio Real de Aranjuez) /
29.03.1778 Aranjuez (Palacio Real de Aranjuez) /
Datum, místo úmrtí:
Date and Place of Decease:
10.03.1855 Terst /
10.03.1855 Trieste /
Nejvýznamnější funkce:
(maximálně tři)
Most Important Appointments:
(up to three)
karlistický pretendent trůnu jak Carlos V Carlist pretender to the Spanish throne
as Carlos V
Jiné významné skutečnosti:
(maximálně tři)
Other Notable Facts:
(up to three)
- -
Související články:
Related Articles:

Zdroje:
Sources:
es.wikipedia.org
URL : https://www.valka.cz/de-Borbon-Carlos-Maria-Isidro-t28545#641222 Version : 0
     
Příjmení:
Surname:
de Borbón de Borbón
Jméno:
Given Name:
Carlos María Isidro Carlos María Isidro
Jméno v originále:
Original Name:
Carlos María Isidro de Borbón
Všeobecné vzdělání:
General Education:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
Vojenské vzdělání:
Military Education:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
Důstojnické hodnosti:
Officer Ranks:
DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR
Průběh vojenské služby:
Military Career:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
Vyznamenání:
Awards:
Poznámka:
Note:
- -
Zdroje:
Sources:
es.wikipedia.org
URL : https://www.valka.cz/de-Borbon-Carlos-Maria-Isidro-t28545#641223 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

don Carlos María Isidro Benito de Borbón

29. března 1788-10. března 1855

Infant španělský, pretendent španělského trůnu

Carlos se narodil jako druhý syn španělského krále Karla IV. a jeho manželky Marie Louisy Parmské. Jako druhý syn krále byl podle nástupnického práva legitimním následníkem v případě, že by jeho bratr zemřel bez mužského potomka.

V roce 1830 však Ferdinand VII. upravil nástupnictví tak, že na trůn měla nastoupit jeho dcera Isabela místo Carlose. Ačkoliv byl tento zákon v Kortesech schválen, mnozí (mezi nimi zejména klerikálové, ve španělsku zvaní "apostólicos") s ním nesouhlasili a jako legálního následníka podporovali Carlose a intrikovali v jeho prospěch. Carlos sám se zmohl pouze na slovní protesty a jinak byl naprosto nečinný.

Roku 1833 byl Carlos "pověřen" odcestovat do Portugalska. Toto "pověření" prakticky znamenalo jeho odstranění z Madridu. V dubnu téhož roku pak Ferdinand Carlosovi nařídil, aby složil přísahu věrnosti Isabele jež byla jmenována princeznou Asturie, což byl titul tradičně udělovaný následníkovi trůnu. Carlos neměl osobní ambice stát se králem, ale věřil, že je k tomu Bohem předurčen, a proto odmítl.

Téhož roku, 27. září Ferdinand zemřel. Jeho vdova Kristina se prohlásila regentkou za svou dceru Isabelu a Carlos vydal manifest oznamující jeho nástup na trůn jako Karel V. a informoval členy vlády, že jsou potvrzeni ve svých funkcích. Poté se vydal ke španělsko-portugalským hranicím. Zde se však střetl s Kristině věrnými jenotkami, které se ho pokusily zatknout. Carlos se vrátil do Portugalska a později odjel do Anglie. Zde mu vláda slíbila roční penzi 30 000 liber, pokud se vzdá svých nároků a nikdy se do Španělska, či Portugalska nevrátí. Carlos odmítl a přes Francii se vydal ke svým věrným do Elizonda v západních Pyrenejích. Ve stejné době ho Kristina svým dekretem zbavila titulu španělského infanta a všech práv z toho plynoucích.

Carlos zůstal ve Španělsku 5 let a doprovázel své armády na všech taženích, aniž prokázal jakýkoliv vojenský talent. V prvních několika letech války měl Carlos několikrát vítězství na dosah. Nejznámější je takzvaná "Královská expedice" v létě roku 1837. Carlos tehdy vytáhl z Navarry na Madrid a dostal se až na jeho předměstí. Když však zjistil že město může získat jen bitvou, sám se stáhl.

V červnu 1838 jmenoval Carlos vrchním velitelem své armády Rafaela Marota. Ten postupně získal moc, osamostatnil se a přeběhl ke královně Kristině. Carlos musel uprchnout do Francie.

Tam byl na krátkou dobu uvězněn a po svém propuštění z exilu podporoval několik svých věrných, kteří zejména v Katalánii jěště bojovali proti vládním silám. V létě roku 1840 prakticky veškerý odpor skončil. V červnu 1845 Carlos abdikoval ve prospěch svého syna Carla Luise. 10. května 1855 Carlos v terstu zemřel a byl pohřben v kapli sv. Karla Boromejského v bazilice San Giusto.

es.wikipedia.org

URL : https://www.valka.cz/de-Borbon-Carlos-Maria-Isidro-t28545#127198 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more