Chung Siou-čchüan

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Chung Siou-čchüan – vůdce Tchajpingů


(1813 – 1864)



Narodil se roku 1813 a v mládí byl svědkem ponížení a úpadku Číny po první opiové válce s Brity, kdy tisíce rolníků následkem velké inflace a rostoucích daní upadlo do nesmírné chudoby. Příčinu této situace viděl v nadvládě dynastie Čching a s ní spojených velkostatkářů. Přijal ideály křesťanství a prohlašoval o sobě, že je mladší bratr Ježíše Krista. V roce 1850 stanul v čele rolnického povstání v provincii Kuang-si a brzy ovládl většinu oblasti při středním a dolním toku řeky Jang-c´Tiang. 11. ledna 1851 se prohlásil za Nebeského krále dynastie Nebeské říše velké rovnosti. V roce 1853 v čele milionové armády vstoupil do Nankinu a učinil z něho hlavní město své říše.


Tchajpingský stát byl založen na ideálech rovnostářství, kolektivního hospodaření a společenské spravedlnosti. Ideálem Tchajpingů byl komunistický stát, který byl údajně dosažen již kdysi za legendárních císařů, a kdy nebeské síly a všichni lidé bez ohledu na společenský původ spolupracovali v dokonalé harmonii. Státním náboženstvím se stalo křesťanství, které se vyhranilo proti oficiální ideologii Čchingů – konfucianismu, ale i proti buddhistickým tradicím. Tchajpingové dále tvrdili, že muži a ženy jsou synové a dcery Boží a jsou si před ním rovni. Zakázali vázání chodidel a prostituci, poskytli ženám volnost pohybu na veřejnosti a právo na vlastnictví půdy. Jedna z tchajpingských armád byla dokonce sestavena pouze z ženských oddílů! Sám Chung Siou-čchüan se však zásad svého hnutí nedržel a kvůli své nesmírné náruživosti si pěstoval početný soukromý harém.


Prvním opatřením Chung Siou-čchäna byla pozemková reforma, kdy odejmul půdu statkářům a dal jí do obecného užívání. Jen určitou část si směli ponechat drobní rolníci pro uživení vlastních rodin. Dalším cílem vlády se stala modernizace země s využitím západní techniky, vybudování průmyslové základny a reforma armády podle evropského vzoru.


Císařská vláda v Pekingu vyslala proti povstalcům tzv. Chunanskou armádu, zformovanou roku 1852 pod velením generála Ceng Kuo-fana, ale utrpěla drtivou porážku. Poté zahájili tchajpingové pochod na sever a v roce 1860 stanuli před Šanghají. Vládě se jen s velkým úsilím a s pomocí západních mocností podařilo město ubránit.


Již od roku 1855 se ve vedení tchajpingského státu začaly objevovat rozpory a nejednota. To poskytlo vládě čas, aby zkonsolidovala své síly a počátkem 60. let za podpory evropských vlád a pod velením britských a francouzských velitelů zahájila rozsáhlou ofenzívu proti povstalcům. Po těžkých bojích se vládním vojskům podařilo roku 1864 dobýt Nanking zpět. Při obraně města zahynulo na 100 tisíc jeho obránců a sám Chung Siou-čchän spáchal sebevraždu. Přesto se politické ideály Tchajpingů a taktika boje jejich rolnické armády staly inspirací pro čínské komunisty vedené Mao Ce-tungem ve 20. století.


Rozsah zkázy byl veliký. V bojích, které zasáhly 16 provincií zahynulo podle některých odhadů až 20 milionů lidí. Ve srovnání s tím se všechny ostatní konflikty 19. století, včetně napoleonských válek a války občanské v USA jeví jako konflikty nevelkého rozsahu. Tchajpingské povstání zároveň zasadilo velký úder Čchingské dynastii, která se zcela demaskovala v očích Číňanů, když pro zachování své nadvlády učinila z “Říše středu“ evropskou polokolonii.
URL : https://www.valka.cz/Chung-Siou-cchuean-t28538#100239 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more