Cch´-si

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Císařovna Cch´-si (Jehonala)


(1834 - 1908)



Narodila se v rodině mandžuské šlechty kolem roku 1835. Stala se konkubínou císaře Sien-fenga, kterému roku 1856 porodila syna. Přijala jméno Cch´-si (laskavá matka) a po smrti císaře v roce 1862 se ujala regentství za svého nezletilého syna. Císař Tchung-č´zemřel dva roky po svém nástupu natrůn roku 1875 na neštovice, ale je velmi pravděpodobné, že byl svojí vlastní matkou otráven. Cch´-si se tak stala jedinou vládkyní Číny na dalších 33 let. Na trůn byl roce 1875 formálně zvolen císařův čtyřletý bratranec jako Kuang-sü, ale ve slutečnosti vládla císařovna-vdova, která za něho převzala regentství.


Přes těžkosti, jaké prožívalo čínské hospodářství, spotřeboval císařský dvůr nesmírné prostředky na nákladné stavby, jakou byl například nový letní palác. Když císař dosáhl dospělosti a pokusil se provést v Číně reformy, byl uvězněn v Zakázaném městě. Důsledkem byla pak porážka Číny ve válce s Japonskem o Koreu v letech 1894 - 95. Císařovna se z toho nepoučila a nadále odmítala zemi otevřít západním vlivům. Aby zabránila podrobení své země západními velmocemi, podpořila v roce 1899 tzv. boxerské povstání. po vpádu západních vojsk do zeměm byla nucena uprchnout z Pekingu, kam se vrátila až v říjnu 1901, když bylo povstání potlačeno. O rok později pod tlakem interventů povolila některé reformy, až do své smrti v listopadu 1908 však bránila konstitučním změnám. Po smrti císaře Kuang-sü určila za jeho nástupce teprve tříletého Pchu-I.
URL : https://www.valka.cz/Cch-si-t28499#100029 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more