Struensee, Johann Friedrich

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Johann F. Struensee - lékař a politik


(1737 - 1772)


Narodil se 5. srpna 1737 v Halle v Německu jako syn lutheránského pastora. Vystudoval medicínu a roku 1758 se stal městským lékařem v Altoně. Od roku 1768 působil jako osobní lékař duševně nemocného krále Kristiána VII. a získal značný vliv na dánskou politiku. Stal se šoučasně vychovatelem korunního prince Frederika a roku 1770 i prvním ministrem.


V čele vlády provedl rozsáhlé reformy. Propustil ministra zahraničí Johanna von Bernstorffa, svého největšího rivala a odpůrce reforem. Poté zlikvidoval feudální soudnictví, omezil nevolnictví a naturální dávky nahradil peněžními. Omezil rovněž privilegia šlechty, zavedl svobodu tisku a zmodernizoval univerzitu.


Aristokracie se postavila reformám na odpor a zahájila proti nim kampań mezi širokými vrstvami. Struensee v ní byl obviňován z pohrdání dánskou kulturou a jazykem. V roce 1772 provedli spiklenci státní převrat, když byl první ministr obviněn z cizoložství s královnou a zneužití nejvyšší moci. Po vykonstruovaném procesu byl Struensee 28. dubna 1772 v Kodani popraven. Většina jeho reforem byla poté zrušena, ale vývoj se nedal zastavit a stoupenci osvícenství nakonec zvítězili.
URL : https://www.valka.cz/Struensee-Johann-Friedrich-t28491#99985 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more