Hadrianus I.

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Papež Hadrian I.


(??? - 795)


- papežem 1. února 772 - 26. prosince 795
URL : https://www.valka.cz/Hadrianus-I-t27204#97061 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Papež Hadrián I. (96. papež)


Římský šlechtic.
Zvolen 1. února 772 po papeži Štěpánu III. (IV.)


Hadrián I. chtěl mír se všemi, ale langobardské výboje jej donutili přiklonit se k Frankům. Požadoval po Desideriovi, králi langobardském, aby dodržel slib daný předchozímu papeži, že vrátí rozsáhlá území na Apeninském poloostrově do vlastnictví papežů. Desiderius odmítl a oblehl na přelomu roku 772/773 Řím. Nezastavila jej ani hrozba exkomunikace. Papež proto požádal o pomoc Karla Velikého, který oblehl Pavii, hlavní longobardské město, Desideria sesadil a poslal do vyhnanství, čímž langobardská říše zanikla.


Po válce se Karel zastavil v Římě a obnovil slib vytvořit církevní stát, s předáním slíbených území však nespěchal a zárověň chtěl mít nad darovaným územím kontrolu, navíc po papeži Hadriánu oplátkou požadoval jiná území (Toskánsko a Spoleto).

Podruhé přicestoval Karel do Říma v roce 781, souhlasil s tím, že církevní stát bude zahrnovat území vevodství římského, ravenského exarchátu, jižní Toskánsko a Pentapolis.O další území se církevní stát zvětšil při třetí Karlově návštěvě roku 787. Papež z vděčnosti za zvětšení a upevnění papežského státu, podporoval Karla a jeho politiku.


Při generálním koncilu roku 787 v Nikaji, došlo k povolení uctívat obrazy (ikonolatrie), obnovil vztahy mezi Římem a Konstantinopolí, papežské listiny už nebyly datovány rokem vlády císaře, ale rokem pontifikátu papeže. I papežské mince nesli místo císaře, obraz papeže Hadriána. Kvůli tomuto koncilu a jeho rozhodnutím, došlo ke konfliktu Hadriána s Karlem, obávajícím se usmíření zápaní a východní církve a posílení její moci.


Karel Veliký se vyhlásil hlavním obráncem pravé víry, ohrožované rozhodnutími koncilu. V roce 794 svolal synod do Frankfurtu, kde bylo uctívání obrazů znovu zavrženo. Časem se tedy vše špatné zapomenuto a došlo k usmíření Karla Velikého s papežem Hadriánem I. .


Papež Hadrián zemřel 25. prosince 795.
Pohřben v Římě v bazilice sv. Petra.
Jeho nástupcem zvolen papež Lev III.


Zdroj:
P.G. MAXWELL-STUART - Papežové - život a vláda od sv.Petra k Janu Pavlu II.
JOSEF GELMI - Papežové - Od svatého Petra po Jana Pavla II.
URL : https://www.valka.cz/Hadrianus-I-t27204#101521 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more