Opevnění na Dlouhém vrchu a pod Hradčanama

Diskuse

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Dobrý den či ahoj
Nevím jestli jsem dobře pochopil strukturu tohoto diskusního fóra, proto se napřed omlouvám jestli jsem něco udělal špatně.


Marně sháním nějaké informace (kdo, kdy, jak a proč) o valovém opevnění Šance v oblasti Máchova jezera. Jedno opevnění se nachází JZ od vesnice Hradčany (jedná se o příkop ukončený na obou stranách bastiony). Další valové opevnění se táhne po hřebeni Dlouhého vrchu (SV od vsi Provodín). Jeho mohutnost mne překvapila a samozřejmě ve mne vzbudila otázku jaká je jeho historie. Bohužel na padesátkové mapě KČT je jen informace, že se jedná o opevnění z 18. století.


Pokud někdo o těchto opevněních víte něco víc nebo víte kam odkázat ...budu vděčný za každou informaci.
Díky, Peprník
URL : https://www.valka.cz/Opevneni-na-Dlouhem-vrchu-a-pod-Hradcanama-t27079#96833 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Myslím, že by to mohlo být polní oprvnění z války 1778-79. Přikládám náčrtek - nic moc kvalita, ale něco z toho jde poznat Laughing


Nemohl bys přiložit nějaký podrobnější náčrtek?
URL : https://www.valka.cz/Opevneni-na-Dlouhem-vrchu-a-pod-Hradcanama-t27079#96849 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

ahoj
Zkoušel jsem po paměti vyprodukovat nějaký náčrtek, ale stálo to za prd. By bylo lépe vydat se tam znovu a zakreslit to trochu solidně. K opevnění pod Hradčanama posílám aspoň pár fotek. K opevnění na Dlouhém vrchu budu mít snad časem.


Jak tak koukám na tu mapku v republice toho bude asi podstatně více. Osobně vím jen o podobném severně od Zlivy (Č.Budějice). Jedná se o několik valů 1 az 2m vysoké a dlouhé 20 až 60m. Mělo to být bojiště myslím francouzi proti rakousku. Víc o tom také nevím. Bohužel odtud nemám ani fotku.


Kéž by existovala nějaká knížka, která by encyklopedicky tuto část historie rozebírala.
Peprník
Opevnění na Dlouhém vrchu a pod Hradčanama - Příkop opevnění pod Hradčamama

Příkop opevnění pod Hradčamama
Opevnění na Dlouhém vrchu a pod Hradčanama - Příkop s valem opevnění pod Hradčamama

Příkop s valem opevnění pod Hradčamama
Opevnění na Dlouhém vrchu a pod Hradčanama - Val a příkop v porovnání s človíčkem

Val a příkop v porovnání s človíčkem
Opevnění na Dlouhém vrchu a pod Hradčanama - Příkop obklopující severní bastion

Příkop obklopující severní bastion
URL : https://www.valka.cz/Opevneni-na-Dlouhem-vrchu-a-pod-Hradcanama-t27079#97258 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Je to moc zajímavý téma, o ktrým toho moc nevím...


Když jsem byl na procházce po bojišti u Hr. Králového, tak jsem tam viděl (je to dobře popsané v rámci turistického značení) na Chlumu zbytky opevnění, ale ne z prusko-rakouské války, ale ze slezských válek - opevněný tábor armády Bedřicha Velikého.
URL : https://www.valka.cz/Opevneni-na-Dlouhem-vrchu-a-pod-Hradcanama-t27079#97298 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Použil jsem litaraturu respektive knihu Tam u Hradce Králového od Slavomíra Ravika a v kapitole "..Jen prašivé smetí" popisuje tažení Friedricha Karla a jeho Labské armády ze Saska přes Rumburk, Cvikov, Mimoň na Mnichovo Hradiště, přímo Hradčany zde nejsou jmenovány.
Ale 25.6.1866 v prostoru Mimoně měla pruská armáda odpočinkový den s cílem počkat na zadní voje kolon a po té pokračovala směrem na Kuří Vody a Mnichovo Hradiště. Ke dni 26.6. je v přiložené mapce zakresen v prostoru mezi Mimoní a Kuřivody jihozápadně od vesnice Ploužnice (místo kde se přibližně nacházejí Hradčany) symbol zkřížených šavlí.


V kapitole " Clam si počkal u Podolí" se již píše o střetu 1. armády prince Firiedricha Karla u Kuřích Vod s asi 70 rakouskými husary a dvou setnin rakouských střelců u kraje vesnice, kteří na prusy zahájili palbu a po příchodu pruské pěchoty se stáhli do lesa.


Dále se mi podařilo k zístakt jen encyklopedické informace:


V roce 1813 táhla napoleonská vojska od Drážďan na Českou Lípu a Liberec, též je možné že tudy, ale o větších střetnutích v těchto místech, aby dělostřelectvo stavělo šancovní hrazení jsem nic nenašel, protože měl napoleon postupovat bez jakéhokoliv odporu.


O válce o Bavorské dědictví (1778-9) jsou poze zmínky, že rozsáhlá polní opevnění na horním labi a jizeře zabránila větším škodám.


Mimo jiné tudy(někudy) postupoval Pruský král v roce 1741 (z Mladé Boleslavi na Českou Lípu), a dále později od nedalekýc Petrovic (Hraniční přechod do Německa) táhla v červnu roku 1744 Pruská polní armáda na Prahu.


PS. Zbytků polních opevnění se po českých zemích nachází dost a to již od husitských válek přes 30.letou, Tereziánské války až po 2 světovou či pozůstatky po cvičné činnosti z let ještě nedávno minulých.


Např. u hradu Svojanova na českomoravském pomezí najdete dodnes patrné stopy šancovního hrazení z 30. leté války. Též co si pamatuju tak val s příkopem a několik bastionů
URL : https://www.valka.cz/Opevneni-na-Dlouhem-vrchu-a-pod-Hradcanama-t27079#139476 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more