Pius II.

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Papež Pius II. (Pius Secundus)


(1405 - 1464)


- vl. jménem Enea Silvio Piccolomini; Aeneas Sylvius
- papežem 19. srpna 1458 - 15. srpna 1464
URL : https://www.valka.cz/Pius-II-t27045#96607 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Pius II. (211. papež)


Vlastním jménem Aeneas Silvius Piccolomini.
Narozen 18.10.1405 v Corsignanu u Sieny, pocházel ze šlechtické rodiny.
Papežem zvolen po Kalixtu III. 19. srpna 1458 (3. září 1458 – vatikánské zdroje – zřejmě den kdy se ujal úřadu)
Brilantní řečník učenec a spisovatel. Jako sekretář se účastnil Basilejského koncilu a sdílel jeho názory,
poté sloužil jako sekretář vzdoropapeži Felixu V. později i Fridrichovi III. Roku 1445 vysvěcen na kněze, odvrátil se od Basilejského koncilu a přešel na stranu papeže Evžena IV.
Roku 1447 se stal biskupem v Terstu, roku 1449 biskupem v rodném městě Sieny, roku 1456 jmenován kardinálem.
Jako obratný diplomat pomohl papeži Evženu IV. posílit vliv v Rakousku a Německu, sloužil i následujícím papežům Mikuláši V. a Kalixtu III.


Celý pontifikát připravoval křížovou výpravu proti Turkům, kteří se v roce 1453 zmocnili Cařihradu. V roce 1459 svolal kongres do Mantovy, kde se o konání rozhodlo, ale výpravu se nedařilo uskutečnit. Papež tedy udělal překvapující věc, zaslal sultánu Mehmedu II. list, ve kterém ho žádal, aby se zřekl islámu, přešel na křesťanskou víru a za to se stal křesťanským císařem Východu. Sultán zřejmě dopis nikdy nedostal. Proto v roce 1463 vyzval znovu k uspořádání křížové výpravy, nakonec se roku 1464 ujal osobně její přípravy. Zemřel 15. 8. 1464 v Anconě, kde se křižáci shromažďovali.


Pohřben v Říme v chrámu sv. Ondřeje v údolí.
Po něm zvolen papežem Pavel II.


Zdroj:
P.G. MAXWELL-STUART - Papežové - život a vláda od sv.Petra k Janu Pavlu II.
JOSEF GELMI - Papežové - Od svatého Petra po Jana Pavla II.
URL : https://www.valka.cz/Pius-II-t27045#97293 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more