Evžen IV.

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

papež Evžen IV. (Eugenius Quartus)


- vl. jménem Gabriele Condolmieri (Gabriel Condulmer)
- papežem 3. března 1431 - 23. února 1447
URL : https://www.valka.cz/Evzen-IV-t27043#96604 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Evžen IV. (208. papež)


Vlastním jménem Gabriele Condulmer.
Narozen asi v roce 1383 v Benátkách.


Po Martinu V. zvolili 3. března 1431 kardinálové v chrámu Panny Marie nad Minervou, augustiniánského mnicha, Gabriela Condulmeru, synovce papeže Řehoře XII.


Nový papež byl poněkud naivní a neobratný. Potvrdil svolání Basilejského koncilu, který však na konci roku 1431 rozpustil. Účastníci koncilu a král Zikmund Lucemburský, kterého později korunoval císařem, ho přinutili v polovině prosince 1433 koncil opět uznat, ale po neshodách byl přeložen do Ferrary, kde jej v lednu 1438 zahájil a o rok později jednání přesunul do Florencie. Rebelující účastníci Basilejského koncilu prohlásili, že jsou nadřazeni papeži a svrhli ho. V listopadu 1439 pak zvolili anti-papežem ovdovělého vévodu Amadea VIII. Savojského, který přijal jméno Felix V. Vyjednáváním z Němci si však Evžen IV. funkci udržel - roku 1445 ho papežem uznal král Fridrich III. a roku 1447 i kurfiřti.


Za povstání rodiny Colonů musel v červnu 1434 dočasně uprchnout ze vzbouřeného Říma. Převlečen za mnicha se dostal na člunu po řece Tibeře do Ostie, poté sídlil v dominikánském klášteře ve Florencii odkud se po obnoveníí pořádku opět vrátil do Říma.


Pod tlakem Turků se mu podařilo 6. července 1438 vytvořit unii s Řeckem, čímž došlo k dočasnému sjednocení východního křesťanství s Římem. Řečtí věříci však na dohodu nechtěli přistoupit a unie se po čase rozpadla. Roku 1453 Byzantská říše zanikla a zemi ovládli Turci.


Zemřel 23. února 1447.
Pohřben v Řím, v chrám Spasitele.
Jeho nástupcem byl zvolen papež Mikuláš V. .



Zdroj:
P.G. MAXWELL-STUART - Papežové - život a vláda od sv.Petra k Janu Pavlu II.
JOSEF GELMI - Papežové - Od svatého Petra po Jana Pavla II.
URL : https://www.valka.cz/Evzen-IV-t27043#97374 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more