Pham Tuan

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Generálporučík Pham Tuan – první vietnamský kosmonaut


* 1947



Narodil se 14. února 1947 v rodině rolníka v provincii Thai-binh. Po skončení střední školy byl v roce 1965 povolán do armády. Stal se leteckým technikem. V letech 1966-67 absolvoval vojenské letecké učiliště v SSSR s stal se stíhačem severovietnamských vzdušných sil. Zpočátku létal na Mig-17, později přešel na Mig-21. Na stroji Mig-21 se zúčastnil obrany vzdušného prostoru nad Hanojí, kde 27. prosince 1972 sestřelil jako první vietnamský pilot vůbec americký bombardér B-52.


Po skončení války odešel do SSSR studovat Vojenskou leteckou akademii Jurije Gagarina, kterou ukončil v roce 1982. Zároveň se stal od dubna 1979 členem speciálního oddílu letců-kosmonautů, připravujících se na lety do vesmíru. Ve dnech 23. – 31. července 1980 pak uskutečnil jako první Vietnamec let kolem oběžné dráhy Země na ruské kosmické lodi Saljut-6. Za tento čin mu byla udělena Zlatá hvězda Hrdiny SSSR.


V současnosti je jedním z velitelů leteckých sil VSR.
URL : https://www.valka.cz/Pham-Tuan-t26807#95731 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more