Díaz, Porfirio

     
Příjmení:
Surname:
Díaz Mori Díaz Mori
Jméno:
Given Name:
José de la Cruz Porfirio José de la Cruz Porfirio
Jméno v originále:
Original Name:
José de la Cruz Porfirio Díaz Mori
Fotografie či obrázek:
Photograph or Picture:
Hodnost:
Rank:
generál general
Akademický či vědecký titul:
Academic or Scientific Title:
licenciado licenciated
Šlechtický titul:
Hereditary Title:
- -
Datum, místo narození:
Date and Place of Birth:
15.09.1830 Oaxaca, Oaxaca, Mexico
15.09.1830 Oaxaca, Oaxaca, Mexico
Datum, místo úmrtí:
Date and Place of Decease:
02.07.1915 Paríž, Francia
02.07.1915 Paris, France
Nejvýznamnější funkce:
(maximálně tři)
Most Important Appointments:
(up to three)
Prezident Mexica (nepretržite 30 rokov) The president of the Mexico
Jiné významné skutečnosti:
(maximálně tři)
Other Notable Facts:
(up to three)
- -
Související články:
Related Articles:
Zdroje:
Sources:
es.wikipedia.org
lalupa3.webcindario.com
URL : https://www.valka.cz/Diaz-Porfirio-t25422#362903 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Generál Porfirio Díaz, prezident-diktátor


(1830- 1915)



Narodil se 15. září 1830 v rodině indiánských míšenců. Jako mladý muž vstoupil do armády a stal se důstojníkem. Stál po boku Benita Juáreze v občanské válce v letech 1858 - 61 a poté podpořil jeho prezidentskou kandidaturu. Spolu s ním se pak zúčastnil i války s francouzskými interventy proti císaři Maximiliánovi I. v letech 1862 - 67.


Po smrti prezidenta Juáreze se proti konzervativcům, jejichž odpor zlomil vojensky roku 1876, prosadil za prezidenta. Roku 1877 se ujal funkce poté, co zvítězil ve volbách. Během tohoto funkčního období upevnil svoji moc a stabilizoval poměry v zemi, zmítané bojem mezi peóny - chudými indiánskými rolníky na straně jedné a konzervativními statkáři a církví na straně druhé. Diáz stál zpočátku na straně oprávněných požadavků rolníků, až později přešel sám do tábora konzervativců.


V roce 1881 nekandidoval a podpořil svého "koně" - Manuela Gonzalese, aby za něho provedl nepopulární reformy. V té době začala modernizace Mexika, s pomocí zahraničního, zejména amerického kapitálu se začaly budovat železnice, těžit ropa a budovat průmyslové podniky.


Roku 1884 se generál Díaz opět uchopil moci osobně, odstranil opozici a do státní správy dosadil své přívržence. Pozemková reforma se neuskutečnila a miliony drobných rolníků se propadalo do dlužního otroctví. Většina bohatství, které se v zemi začalo vytvářet v důsledku rozvoje těžby a průmyslu plynulo do zahraničí a v zemi narůstala všeobecná nespokojenost s vládou.


V roce 1910 Díaz znovu kandidoval na prezidenta, ale jeho protikandidát Francesco Madero provedl vojenský puč a donutil Díaze k abdikaci a odchodu do exilu. Generál Porfirio Díaz zemřel 2. července 1915 v Paříži.
URL : https://www.valka.cz/Diaz-Porfirio-t25422#92999 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more