Karadjordje, Jiří Petrović

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Kníže Jiří Petrović, zvaný Karadjordje


(1768 - 1817)



Djordje Petrovič se narodil 14. listopadu 1768 v rolnické rodině a byl původně obchodníkem s dobytkem. V roce 1788 vstoupil do rakouské armády jako dobrovolník, aby se v čele srbského oddílu zúčastnil války proti Turkům, která mohla Srbsku přinést osvobození s osmanské poroby, ale Rakousko v roce 1791 uzavřelo s Vysokou portou separátní mír.


V roce 1804 se stal vůdcem protitureckého povstání v samotném Srbsku a po vyhnání Turků se téhož roku stal srbským knížetem. Jeho oficiální titul zněl "vrchní vůdce".
Od roku 1809 bojoval po boku cara Alexandra I. s Osmanskou říší, ale poté co Rusko v roce 1812 uzavřelo příměří, zůstal v boji osamocen a o rok později byl poražen. Poté uprchl do Rakouska, kde byl roku 1813 internován, po porážce Napoleona byl propuštěn a v letech 1814 - 17 žil pod ruskou ochranou v Bessarábii.

Za druhého srbského povstání v roce 1817 se tajně vrátil do Srbska, ale na příkaz svého soupeře Miloše Obrenoviče byl 25. července toho roku zavražděn a jeho hlava poslána sultánovi.
URL : https://www.valka.cz/Karadjordje-Jiri-Petrovic-t25272#92502 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more