Frederik VII.

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Král Frederik VII.


- vládl v letech 1848 - 1863
URL : https://www.valka.cz/Frederik-VII-t25148#92313 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Narodil se 6. října 1808 v Kodani. Po smrti svého otce Kristiána VIII. nastoupil roku 1848 na dánský trůn. Jako vévoda šlesvický a holštýnský se v březnu téhož roku pokusil o přímé připojení obou zemí k Dánsku, což vyvolalo odpor německé menšiny. Němečtí zástupci odepřeli poslušnost dánskému králi a 24. března vyhlásila v Kielu s podporou frankfurtského parlamentu nezávislost. Zásah dánské armády proti vzbouřencům vedl v dubnu k vojenské intervenci Pruska. Dánská armáda utrpěla řadu porážek a v květnu musela vyklidit strategickou pevnost Fredericii. Postup pruské armády znepokojil evropské mocnosti, zejména Velkou Británii, která zprostředkovala 26. srpna příměří v Malmö. Dánsko a Prusko se dohodly nastažení svých jednotek z území obou vévodství a ustavení společné vlády pod dohledem britského a ruského komisaře. 2. července 1850 pak byla uzavřena definitivní mírová smlouva. Holštýnští a šlesvičtí Němci však i poté pokračovali v odboji a po opětovném zákroku dánské armády hrozil nový mezinárodní konflikt. Za této situace vyhlásily evropské velmoci tzv. 1. londýnský protokol, který zaručoval územní integritu Dánska a pouze mu doporučoval respektovat příslušnost Šlesvicka a Holštýnska k Německému spolku. Prusko odmítlo takový protokol podepsat a proto došlo k jednání, jehož výsledkem byl 8. května 1852 2. londýnský protokol. Na jeho základě se příští dánský panovník Kristián IX. vzdal následnictví v obou vévodstvích výměnou za uznání nástupnictví vedlejšího rodu Glücksburg.


Frederik VII. zrušil již v roce 1848 zbytky poddanství a robotu a v červenci 1849 potvrdil novou ústavu, zavádějící dvoukomorový parlament a všeobecné hlasovací právo pro muže. Po protestech na Islandu, na jehož obyvatele se ústavní práva nevztahovala, zrušila dánská vláda roku 1854 monopol dánských obchodníků na ostrově a v roce 1859 zrovnoprávnila islandštinu s dánštinou ve státní správě. Současně došlo roku 1855 k úpravě ústavy, kterými byla část občanských práv a svobod omezena.


V roce 1857 král jmenoval vládu národních liberálů. Jejich program se orientoval v nacionalistickém duchu a jeho cílem bylo zvrátit výsledky 2. londýnského protokolu. To vedlo k urychlení konfliktu s německou menšinou ve Šlesvicku a Holštýnsku. Frederik VII. se začal připravovat na další válku s Pruskem a dal postavit silná opevnění u Düppelu. Uprostřed válečných příprav však 15. listopadu 1863 zemřel a s ním vymřela i oldenburská dynastie.
URL : https://www.valka.cz/Frederik-VII-t25148#108127 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more