Frederik VI.

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Král Frederik VI.


- vládl v letech 1808 - 1839
URL : https://www.valka.cz/Frederik-VI-t25144#92309 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Narodil se 28. ledna 1768 jako syn krále Kristiána VII. Jeho otec trpěl duševní poruchou, proto se za něho ujal vlády Frederikův vychovatel, lékař a osvícenec J. F. Struensee. Jeho výchova vedla k tomu, že princ byl od útlého mládí stoupencem osvícenských myšlenek.


V roce 1784 provedl státní převrat a dopomohl k moci v zemi přívržencům reforem, v jejichž čele stál Andreas Peter Bernstorff. Program reforem byl pečlivě připraven a měly charakter nezvratných změn pro celou dánskou společnost. Nejvíce se dotkly zemědělců, neboť po zrušení nevolnictví v roce 1788 byla roku 1792 provedena pozemková reforma ve prospěch drobných a středních sedláků a zrušeno otroctví v západoindických koloniích. V roce 1787 převzal stát monopol na obchod s Islandem a roku 1800 byla pozastavena činnosti islandského parlamentu - Althingu, který ovšem již v 17. století ztratil svůj význam.


V zahraniční politice se Bernstorff po neúspěšné válce se Švédskem v letech 1788 - 90 snažil udržet neutralitu Dánska, ale v dubnu 1801 anglické loďstvo pod velením admirála Nelsona bez vyhlášení války Dánsko přepadlo a silou si vynutilo přístup na Balt. V roce 1807 dala britská vláda Dánsku ultimatum, aby se připojilo k protinapoleonské koalici, což vedlo k tomu, že se Dánsko stalo nedobrovolně spojencem Napoleona proti Anglii. To mělo katastrofální následky pro Norsko, závislé na obchodu s Anglií.


V roce 1808 nastoupil Frederik VI. po smrti svého otce na dánský královský trůn. Pokračoval ve stejné zahraniční politice jako doposud a jako spojenec napoleonské Francie se roku 1814 ocitnul na straně poražených. Po porážce ve válce se Švédskem v létě téhož roku byl nucen vzdát se Norska.


V roce 1831 Frederik VI. svolal celonárodní stavovské shromáždění s poradní funkcí. To bylo první narušení absolutistické vlády a počátek parlamentarizace státního zřízení Dánska, která vyvrcholila v roce 1849.
Frederik VI. zemřel 3. prosince 1839.
URL : https://www.valka.cz/Frederik-VI-t25144#99999 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more