Collins, Michael

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Michael Collins – zakladatel Irské republikánské armády


(1890-1922)


Narodil se 16. října 1890 v Clonakilty. Již v mládí se stal členem organizace Sinn Fein, usilující o odtržení Irska od Velké Británie a spřátelil se s Eamonem de Valerou, americkým Irem a jedním z jejích vůdců. Za první světové války pomáhal zorganizovat Irské republikánské bratrstvo, které pak vyvolalo tzv. velikonoční povstání v Dublinu roku 1916. Jako příslušník britské armády byl postaven před vojenský tribunál a odsouzen k trestu smrti. Rozsudek byl změněn na 20 let vězení, později byl zcela amnestován.


Po válce byl Michael Collins zvolen za stranu Sinn Féin poslancem britského parlamentu, kde se snažil prosadit požadavky na autonomii Irska, ale bez úspěchu. Proto spolu s dalšími poslanci za Sinn Fein založil vlastní parlament – Dáil Éireann, který v lednu 1919 vyhlásil Irskou republiku s de Valerou jako prezidentem a Arturem Griffithem jako předsedou vlády. Michael Collins byl pověřen vytvořením zformování Irské republikánské armády, mimoto zastával v Griffitově vládě funkci ministra financí.


Britové vyslali proti vládě v Dublinu vojsko, ale Collinsovi se po několikadenních bojích o parlament podařilo dojednat příměří. Poté byl vyslán spolu s Griffithem do Londýna, kde jménem irské vlády a parlamentu podepsal 6. prosince 1921 tzv. vánoční dohodu s Velkou Británií o udělení statutu dominia Irsku.


Vznikl tzv. Irský svobodný stát, s čímž se ovšem radikální křídlo Irské republikánské armády nehodlalo smířit a usilovali o vyhlášení nezávislé Irské republiky. Radikálové, do jeichž čela se nyní postavil de Valera, obviňovali Collinse z toho, že je zaprodal Britům. Sám Collins po podpisu smlouvy prohlásil: „Vím, že jsem si podepsal rozsudek smrti.“ Rok poté, 22. srpna 1922 byl jako velitel armády Irského svobodného státu zabit ze zálohy svými někdejšími druhy u Bandonu v hrabství Cork.
URL : https://www.valka.cz/Collins-Michael-t24646#91563 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Michael Collins ( Mícheál Eoin Ó Coileáin ) zahynul 22.augusta 1922 nedaleko obce Béal na mBláth v County Cork. Bol zabity ked bol jeho konvoj prepadnuty zo zalohy miestnymi clenmi frakcie IRA, ktori boli proti anglo-irskej dohode. Prestrelka trvala 45 minut a Michael Collins bol jej jedinou obetou. Zahynul v dosledku zranenia sposobeneho odrazenou strelou. Collins prikazal zastavit konvoj a opatovat palbu miesto toho aby pokracoval dalej v bezpeci svojho obrneneho vozidla, k comu ho nabadal jeho druh Emmet Dalton. Strela ktora mu sposobila smrtelne zranenia bola vypalena byvalim prislusnikom British Army Denis ("Sonny") O'Neill-om, ktory zomrel v roku 1950.


Zdroj.
chlapy z pubu Becky Morgan na Upper Grand Canal Street v Dubline.
Collins, Michael - Michael Collins, ako Commander-in-Chief na  pohrebe prezidenta Griffitha , tyzden pred svojou smrtou.

Michael Collins, ako Commander-in-Chief na pohrebe prezidenta Griffitha , tyzden pred svojou smrtou.
URL : https://www.valka.cz/Collins-Michael-t24646#212286 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more