Tyrš, Miroslav

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Prof. PhDr. Miroslav Tyrš



* 17.09.1832, Děčín
+ 08.08.1884, Oetz, Švýcarsko




- spoluzakladatel a první náčelník pražského Sokola




Prof. PhDr. Miroslav Tyrš se narodil 17. 9. 1832 v Děčíně jako syn německého vrchnostenského lékaře Františka Tiersche . Již v dětství ztratil oba rodiče a byl vychován u příbuzných v české vlastenecké rodině ve Vtelně a Stránově u Mladé Boleslavi.


Vystudoval gymnázium v Praze a poté filozofickou fakultu – přírodní vědy, filozofii a estetiku. Z ekonomických důvodů pracoval během studia jako vychovatel v bohaté rodině. V roce 1860 byl promován na doktora filozofie, po ukončení studia se stal cvičitelem v soukromém tělocvičném ústavu v Praze.


Miroslav Tyrš byl v dětství slabý a byl mu proto doporučen tělocvik. Našel tak v tělesném cvičení a péči o tělesné a duševní zdraví smysl života. V roce 1862 založil v Praze tělocvičný spolek Tělocvičná jednota Pražská, u jejíhož zrodu stáli J. Mánes, J. Neruda, J. E. Purkyně, K. Světlá i jiné významné osobnosti. Tyrš zde byl domovním správcem a později náčelníkem. Později dostal spolek název Sokol na návrh pedagoga Emanuela Tonnera. Tyrš poté začal zakládat podobné jednoty i na venkově. V roce 1863 již u nás bylo asi 20 tělocvičných jednot s přibližně 2000 členy. Tyrš vypracoval českou tělocvičnou soustavu i metody, přičemž využil své velké znalosti fyziologie, filozofie i estetiky. Vytvořil a propagoval v jednotách nejvyšší morální zásady – vytrvalost, kázeň, kolektivismus, lásku k vlasti, k práci. Hlavní důraz kladl na výchovu mládeže.


V roce 1871 začal vydávat časopis Sokol. Pořádal veřejná vystoupení a výlety za účelem podpory národního vědomí. Roku 1882 se v Praze na Střeleckém ostrově konal první všesokolský slet, který Tyrš řídil.
Miroslav Tyrš se také věnoval výtvarnému umění a estetice – tyto obory přednášel na vysoké škole. Miloval antické umění, hodně cestoval a usiloval o popularizaci umění. V několika časopisech také publikoval kritické statě. V roce 1868 byl zvolen poslancem do českého sněmu, v roce 1873 se stal členem říšské rady. Funkcí se pak vzdal z časových důvodů.


V roce 1872 se oženil s dcerou svého přítele Fugnera Renatou. V roce 1881 byl jmenován docentem na české technice a v roce 1882 mimořádným profesorem na české univerzitě.
Nesmírně náročná činnost v mnoha odvětvích lidské činnosti měla ale dopad na jeho zdraví – objevila se u něj nervová choroba z přepracování.


Prof. PhDr. Miroslav Tyrš zemřel tragicky v Tyrolských Alpách během svého léčebného pobytu ve Švýcarském Oetzu dne 8. 8. 1884. Byl nalezen mrtev v jedné horské říčce. Je pohřben na Olšanských hřbitovech.


Dílo:


Své myšlenky uložil do následujících prací v základních dvou oborech působnosti:
Tělesná výchova
Cvičení pořadová
Základové tělocviku
Hod olympijský
Spisy tělocvičné


Výtvarná výchova
O zákonech komposice v umění výtvarném
O zákonu konvergence při tvoření uměleckém
O podmínkách vývoje a zdaru činnosti umělecké
O prostředcích k povznesení našich poměrů uměleckých
O způsobu a významu ducha dějin umění výtvarných


Zdroj: www.libri.cz, www.pis.cz
URL : https://www.valka.cz/Tyrs-Miroslav-t24452#290576 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more